Gazetecilerin revizyon talebine onay çıkmadı

Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nin Kaş Çukurbağ Yarımadası’nda bulunan arazilerinde imar revizyonu talebini değerlendiren Kaş Belediyesi, 3 Derece Doğal Sit Alanı olan bölgede yapılaşmanın arttırılmasının doğal değerleri bozacağı gerekçesiyle reddetti.

DÖRT HEKTARLIK DOĞAL PARK BETONA GÖMÜLECEKTİ!

Önceki gün yapılan Kaş Belediye Meclisi toplantısında cemiyetin imar revizyonu talebini değerlendiren İmar Komisyonu’nun kararı okunarak oylamaya sunuldu. Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nin, Çukurbağ Yarımadası’ndaki arazilerinde, 1996 yılında yapılan koruma amaçlı revizyon imar planında %60 oranında zayiat yapıldığını gerekçe göstererek yeniden imar revizyonu talebiyle belediyeye başvurduğunun belirtildiği komisyon kararında, “önerilen revizyon planındaki değişikliklerin değerlendirmesinde yaklaşık 4 hektarlık doğal park alanının yapılaşmaya açıldığı anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

FAZLA ZAYİAT İDDİASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Çukurbağ Yarımadası’ndaki cemiyet arazilerindeki inşaat emsal oranlarının 1978’de %10 iken, zamanla önce %15’e, ardından da 1984 yılında %25’e çıkartıldığının ve bu oranın ilgili bakanlıkça onandığının vurgulandığı komisyon kararında, 1 milyon 121 bin 250 metrekare büyüklüğündeki arazide yeşil alan ve yol olarak kamuya terk edilen alanın cemiyetin öne sürdüğü gibi %53 değil, %35 oranında olduğu belirtildi.

Çukurbağ Yarımadası 3. Derece Doğal Sit Alanı’nın sadece koruma amaçlı imar planı yapılmış olan alandan ibaret olmadığının vurgulandığı kararda, koruma planına dâhil edilmesi gereken 205 hektarlık alanın daha bulunduğu ifade edilerek, “ yapılaşmanın arttırılması sit alanının bütününü olumsuz etkileyecek, korunması gereken değerleri bozacak ve planlama kararları getirilecek diğer sit alanlarına olumsuz etki edecektir” görüşüne yer verildi.

Belediyelerin ve kamu kurumlarının koruma bölge kurullarının kararlarına uyma zorunluluğunun hatırlatıldığı imar komisyonu kararında, Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nin revizyon imar planı talebinin uygun bulunmadığı belirtilerek, talep oy çokluğuyla reddedildi.

İMAR TALEPLERİNE KARŞI DURUŞUMUZ DİK

Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, oylama sırasında söz alarak imar talepleriyle ilgili görüşlerini dile getirdi. Meclis gündemini oluşturan sekiz maddenin imar talepleriyle ilgili olduğunu ve bunların hepsinin reddedildiğini söyleyen Gültekin, “belediyemizin imar talepleriyle ilgili tavrı ve dik duruşunu göstermiş olduk” diye konuştu.

ÇUKURBAĞ İÇİN HUKUK DÜELLOSU

Ankara Gazeteciler Cemiyeti İdare Müdürü İhsan İçten, kaybolan haklarının peşinde olduklarını söyleyerek, söz konusu taleplerinin reddedilmesi durumunda yasal yollara başvuracaklarını açıklamıştı. Konuyla ilgili haberlerimizin basında yer almasının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek cemiyetin bu girişimine sert tepki gösteren Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Antalya Şube Başkanı Av. Nusret Gürgöz ise, insan hakkı ve basın ihlallerinin arttığı bir dönemde asıl işlevine odaklanmadan arazilerinin imar durumuna odaklanan cemiyetin bu tavrının kendi tüzüğüyle bile bağdaşmadığını belirterek Kaş’ı betona boğacak her türlü imar tadilatına karşı olduklarını vurgulamıştı. Gürgöz, talebin Kaş Belediyesi tarafından onaylanması durumunda yargıya gideceklerini açıklamıştı.

FOTO: Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin

_______________________

Yusuf Yavuz- [email protected]

1498760cookie-checkGazetecilerin revizyon talebine onay çıkmadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.