‘Gazze, Filistinliler için hapishane’

BM İnsan Hakları Konseyine bilgi veren Dugard, Filistinlilerin ıztırabının, uluslararası toplumun insan haklarını korumaya hazır olup olmadığına ilişkin bir test niteliğinde olduğunu belirtti.

İsrail’in güvenlik tedbirleriyle uluslararası insani yasaları ihlal ettiğini kaydeden Dugard, Hamas’a baskı amacıyla Filistin’e mali yardımı kesen ABD, AB ve Kanada’yı da eleştirdi.

Dugard, “İsrail; BM Güvenlik Konseyi, Uluslararası Adalet Divanı tarafından kabul edilen uluslararası hukuku ihlal ediyor ve cezasız kalıyor. Ancak Filistin halkı, ABD ve AB ile İsrail’in kabul etmediği bir rejimi demokratik olarak seçtiği için cezalandırılıyor” dedi.

Gazze’de yaşayan 1,4 milyon kişinin çoğunun gıda yardımına bağlı olduğunu, İsrail’in bir askerinin kaçırılmasının ardından bombalarla buradaki evleri ve tek elektrik santralini yıktığını belirten Dugard, “Gazze bir cezaevi” yorumunda bulundu.

Batı Şeria’da da benzer bir insani kriz yaşandığını, ancak bunun Gazze boyutunda olmadığını belirten Dugard, Filistinlilerin 1967 savaşında belirlenen hattın ve barikatların arkasında yaşadığını, okula ya da işe gidişlerinin sık sık kesintiye uğradığını kaydetti. Dugard, “Diğer ülkelerde bu süreç etnik temizlik olarak adlandırılabilir, ancak İsrail söz konusu olduğunda siyasi doğruluk böyle bir dili yasaklıyor” ifadesini kullandı.

BM İnsan Hakları Konseyinde bugün ilerleyen saatlerde Filistin sorununun tartışılması bekleniyor.

 

1125770cookie-check‘Gazze, Filistinliler için hapishane’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.