‘Gazze, İsrail’de din-devlet mücadelesidir’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Times da yazan Amos Oz, “Yerleşimciler, ‘Büyük İsrail’ hayali içindeler. Bu fantezide, işçi olarak gelmeleri dışında hiçbir Filistinliye yer yok. Hatta bu hayallerde bana, laik ve modern bir İsrail’e de yer yok. Biz laik İsrailliler, ortadan kaybolursak yerleşimciler sevinecekler. Yok, İsrail ile ilgili farklı görüşlerimizde ısrarlı olursak, o zaman vatan haini, Arap dostu hatta Nazi diyecekler bize.”

“Ama bizim de İsrail ile ilgili hayallerimiz var. Barış ve özgürlük içinde, hahamların değil, seçimle göreve gelmiş bir hükümetin yönetimi altında yaşamak istiyoruz” diyerek laik bir İsrail özlemini dile getiren yazar şu yorumu yaptı:

“İsrail ile Filistin, 40 yıldan birbirine kelepçelenmiş gardiyanla mahkum gibi. Onca yıldan sonra ikisi de özgür değiller. İsrail, ancak ve ancak işgale son verip yerleşimleri kapattığında ve Filistin bağımsız bir devlet olduğunda özgür olacaktır.”

BATI ŞERİA’DAN ÇEKİLME TAMAMLANDI 

Öte yandan İsrail’in, Batı Şeria’daki Sanur yerleşim biriminden sonra Homeş’den çekilmesi de tamamlandı.

Polis, İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un işgal edilen bazı topraklardan çekilme planı çerçevesinde yerleşimcilerin tahliyesinin tamamlandığı bildirdi. Batı Şeria’da, plan çerçevesinde boşaltılması öngörülen 4 yerleşimden 2’sindeki yerleşimciler daha önce gönüllü olarak çekilmişti. İsrail askerleri, Gazze Şeridi’ndeki 21 yerleşimin tahliyesini de önceki gün tamamlamıştı.

İsrail Genelkurmay Başkanı General Dan Halutz, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki 25 yerleşim biriminde 9 bin yerleşimcinin yaşadığını, çekilmeden önce gelenlerle sayının 15 bine ulaştığını söyledi. Halutz, yerleşimciler ve onlara destek verenler dahil 15 bin kadar İsraillinin iki bölgeden tamamıyla tahliye edildiğini kaydetti.
 
İsrail’in Yahudi yerleşim birimlerinin tamamını boşalttığı Gazze sınırına Mısır güvenlik gücü konuşlandırılması konusundaki anlaşmanın sonuçlandırıldığını doğruladı.

1113030cookie-check‘Gazze, İsrail’de din-devlet mücadelesidir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.