‘Gazze’de ambargo ve kuşatma kaldırılmalı’

Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü’nde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmelerinde İslam dünyasının Filistin konusunda birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğini konuştuklarını kaydetti.

ABD’de yeni bir yönetim ”iyi niyetlerle, diyalog anlayışıyla” göreve başlarken, bütün Arap dünyasının, Filistinliler’in, birlik ve beraberlik içerisinde çözüm için hazır olmaları gerektiğini düşündüklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, ”Çünkü, acılar tekrar yaşanabilir, nasıl daha önce yaşandıysa…” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Şu bir gerçek ki bugün kalıcı bir barışın sağlanması ve bunun için de Filistin Bağımsız Devleti’nin kendi topraklarının üzerinde muhakkak kurulması ve ancak o zaman İsrail ile yan yana, güven içerisinde yaşayabilmeleri gerekmektedir.

Türk halkı Gazze’de olup bitenleri yediden yetmişe adeta ayaklanarak telin etmiştir. Ve onun temsilcisi olarak da tabii başta hükümet olmak üzere, bütün bizler de hep beraber bu olup bitenlerin bir an önce durması için elimizden gelen bütün gayretleri gösterdik ve göstermeye de devam edeceğiz.”

Açıklamalarının ardından soruları yanıtlayan Gül, ”Türkiye için ilk adım bir birlik hükümetinin kurulması mı? Filistin Kurtuluş Örgütü’nün bir reforma tabi tutulmasına Ankara nasıl bakıyor?” sorusuna, ”Her şeyin başında birinci öncelik Filistin uzlaşı hükümetinin kurulmasıdır. Filistin davası ancak böyle tekrar güçlü hale gelir. Türkiye olarak biz Filistin’in içişlerine karışmayız. Bunu kendi belirler” yanıtını verdi.

Gül, ABD Başkanı Barack Obama’nın Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell’in bölge turu kapsamında Türkiye’yi ziyaret etmediğini söyleyerek, ”Buna rağmen ABD’deki yeni yönetimden hala bir rol bekliyor musunuz?” diye sorması üzerine ise ”Filistin ile İsrail arasındaki nihai barışın sağlanmasında ABD’nin iradesi ve katkısı birinci derecede önemlidir. Yeni yönetimin de daha çok diyalog yanlısı ve böyle bir konuya sempati ile baktığı, adım atmak istediğini de biliyoruz. Bundan memnun olduğumuz gibi bu yönde çağrılarımız var biliyorsunuz, ısrarlı bir şekilde. ABD temsilcisinin Mitchell’in Türkiye’ye gelememesi tamamen teknik bir olaydır” dedi.

1187380cookie-check‘Gazze’de ambargo ve kuşatma kaldırılmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.