Gazze’den İsrail’e 1,7 km tünel

Ordu sözcüsü Gazze’deki bir evden Ein Haşloşa çiftliği yakınlarındaki bir noktaya çıkan tünelin, geçmişte sivillere saldırı için kullanılmış olabileceğini söyledi.

İsrail tünelin ortaya çıkarılmasından sonra Gazze’ye inşaat malzemelerinin girişini yasakladı.

Gazze’de iktidarı elinde bulunduran Hamas, İsrailli yetkilileri ‘abartılı açıklamalar yapmakla suçladı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri İsrail’in tünelleri kullanarak ‘Gazze’ye uyguladığı ve Gazze’ye yönelik saldırganlığını haklı göstermeye çalıştığını’ söyledi.

Hamas’ın askeri kanadı El Kassam Tugayları’nın “Tüneli kazmayı başaran beyinlerin onlarcasını daha kazabileceklerini” belirtti.

Tünel, Salı günü kibutz (kolektif çiftlik) sakinlerinin sınır bölgesinden garip sesler geldiği yolundaki şikayetleriyle ortaya çıkarıldı.

Gazze’ye inşaat malzemesi yasağı Ordu sözcüsü, tünelde bulunan patlayıcıların etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Sözcü BBC’ye 15-18 metre derinlikteki tüneli kazmanın en az bir ay alabileceğini söyledi.

Tüneller daha önce Gazze’den saldırılar düzenlemek için kullanılmıştı. 2006’da Filistinli militanlar İsrailli asker Gilad Şalit’i kaçırıp beş yıl rehin tutmuştu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu orduya teşekkür etti, Filistinli militanların faaliyetlerini yoğunlaştırdığını söyledi.

Tümgeneral Eitan Dangot, tünelin ortaya çıkması üzerine Gazze’ye inşaat malzemeleri girişinin askıya alındığını açıkladı.

Bir İsrail insan hakları grubuna göre Gazze’ye Pazar günü 60’ı insani yardım projelerinde kullanılacak toplam 130 kamyonun geçmesi planlanıyordu.

İsrail ve Mısır, Hamas’ın 2007’de iktidara gelmesinden sonra Gazze’ye abluka uygulamaya başlamıştı.

İsrail aşamalı olarak 2010’da ablukayı hafifletmişti. (BBC)

1398840cookie-checkGazze’den İsrail’e 1,7 km tünel

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.