'Gazzeli hastalara muhbirlik baskısı'

İsrail, Gazze'ye sadece, insani amaçlı malların geçişine izin veriyor

Tel Aviv merkezli örgüt, 30 kadar kişinin bilgi sağlamadıkları gerekçesiyle Gazze'den geçişlerine izin verilmediğini tespit ettiklerini duyurdu.

Birleşmiş Milletler'e göre, nüfusunun yarıdan fazlası yoksulluk sınırı altında yaşayan Gazze Şeridi'den çıkmak, bir çok Filistinli için neredeyse imkansız.

Bölge, Hamas'ın 2007'de kontrolü ele almasından bu yana, İsrail ablukası altında.

İsrail, Gazze'ye sadece, insani amaçlı malların geçişine ya da ciddi tıbbi müdahale gerektiğinde çıkılmasına izin veriyor.

Kuruluşun bu amaçla bölgeden çıkış izn isteyenleri incelediği raporunda adı geçenlerden biri Gazze'de yaşayan Filistinli gazeteci Bassam el Vahadi.

Doktorlar, 2007'de sağ gözünde görme kaybı başlayan el Vahadi'ye, çözümün Gazze dışında olduğunu söylemişler.

İsrailli yetkililerse 'istihbarat sağlamadığı takdirde geçmesinin mümkün olmadığını'…

El Vahadi reddetmiş. Şimdi bir gözü görmüyor.. Tedavi edilmezse, diğer gözünü de kaybetme riski var.

El Wahabi, "Sorgu sırasında İsrail istihbaratı GSS, tıbbi yardım alabilmek için Gazze'den ayrılmama izin vermeleri karşılığında onlara muhbirlik yapmamı istediler. Reddetim" diyor ve ekliyor :

"O zaman geçmeme asla izin vermeyeceklerini söylediler."

İsrail: Tıbbi bilgileri dışında bilgi istenmiyor

İsrail hükümeti konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu iddiaları kesin dille yalanladı ve hastalardan sadece tıbbi bilgileri talep ettiklerini belirtti.

Savunma Bakanlığı yetkililerinden Şlomo Dror, İsrail'e girmek isteyen herkesin 'hele de bir terör örgütü bünyesindelerse' ziyaret nedeni konusunda sorgulanması gerektiğini kaydetti.

Söz konusu raporu hazırlayan 'İnsan Hakları İçin Çalışan Doktorlar' örgütü ise bu konudaki kararı güvenlik kuvvetlerinin değil, doktorların vermesi gerektiğini savundu.

Örgütün direktörü Miri Weingarten Bassam el Vahabi'nin yaşadığı olayın, Gazze'de sıkça yaşandığını belirtiyor:

"Açıkçası aynı olay tekrar tekrar yaşanıyor. Gazze Şeridi'nde olmayan bir tıbbi desteği almak isteyen hastalar, Erez çıkış kapısına çağrılıyorlar. Burada çırılçıplak soyularak aranıyorlar. Cep telefonları alınıyor. Ardından sivil giyimli birileri geliyor ve bazı sorular soruluyor kendilerine. Bu sorular, giderek derinleşiyor; başkaları hakkındaki sorulara dönüşüyor. Daha ileri aşamada da, açık açık, 'bize yardımcı olursan biz de sana yardım ederiz. Aksi halde Gazze'ye geri döneceksin' demeye kadar dayanıyor iş."

'İnsan Hakları İçin Çalışan Doktorlar' örgütü direktörü Weingarten, tıbbi bakımın şart olduğu kişilere, başkaları hakkında bilgi verme koşulu konmasının, mantıklı olduğunu düşünmediklerini de vurguladı.

Weingarten, "Bu, zaten abluka nedeniyle her tür saldırıya açık hale gelmiş bir nüfusun, en zayıf olduğu noktadan sömürülmesidir." dedi.

'İnsan Hakları İçin Çalışan Doktorlar' örgütü, bu uygulamayla uluslararası insan hakları yasalarının ihlal edildiğini savundu. (BBC)

1175770cookie-check'Gazzeli hastalara muhbirlik baskısı'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.