Gazze’nin inşasında Türkiye’nin rolü

Gazetenin yazarı Gabrielle Rifkind tarafından kaleme alınan makalede, ABD Başkanı Barack Obama’nın göreve başlamasıyla birlikte İsrail ile Filistin arasında yaşanan çatışmalarda ne tür gelişmelerin ortaya çıkabileceği sorgulandı.


Türkiye’nin son çatışmalar sırasında aktif ve son derece olumlu bir rol üstlendiğini kaydeden yazar, “Türkiye’nin Gazze’nin yeniden inşasında çok önemli bir üçüncü taraf rolü oynayabileceğine inandığını” ifade etti.


Obama’nın yeni Orta Doğu özel temsilcisi George Mitchell’i zor bir görevin beklediğini kaydeden yazar, Mitchell’in öncelikle İsrail’i, Gazze halkının silahsızlanmak için kendisini güvende hissetmesi ihtiyacı konusunda ikna etmesi gereğine işaret etti.


Yazar, Mitchell’in Kuzey İrlanda barışında oynadığı role dikkati çekti ve bazı kesimlerin Mitchell’in Orta Doğu’daki sorunu çözmek için yeterli niteliğe sahip olup olmadığını sorguladığını bildirdi.


Hamas gerçeğin dile getiren ve son çatışmalarda bu grubun zayıfladığına dair hiçbir işaretin bulunmadığını belirten yazar, Orta Doğu’daki sorunun Kuzey İrlanda’dakinden çok daha karmaşık olduğunu ve çok daha fazla tarafı bulunduğunu ifade etti.


Kuzey İrlanda’da barışa giden yolda tarafların 7 yıl boyunca haftada üç gün buluşturulduklarını hatırlatan yazar, Orta Doğu’daki sorunun çözümünde de benzeri bir uygulamanın, ancak daha sınırlı bir zamanlama içinde gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.


Rifkind, uluslararası toplumun Gazze’nin modern bir İslam devleti olarak yeniden inşasına destek vererek akıllıca davranmış olacağını belirtti ve “İsrail’in sınırında başarısız bir devlet girişimi, bütün bölge için büyük bir tehlike yaratmaktadır” görüşünü dile getirdi.

820660cookie-checkGazze’nin inşasında Türkiye’nin rolü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.