Gazze’ye giden Libya yardım gemisi İsrail takibi altında

Gemi, Gazze kıyısına 120 kilometre mesafede, Mısır’ın El Ariş limanının yaklaşık 100 kilometre açığında bekliyor.

Mısırlı ve İsrailli yetkililer, geminin kaptanının, yönünü değiştirmeyi kabul ederek El-Ariş limanına yöneldiğini söylerken, İsrail televizyonlarında kaptana ait olduğu belirtilerek yayınlanan bir ses kaydında da istikamet El Ariş olarak veriliyor.

Yardım gemisini organize edenler ise, geminin İsrail’in uyarılarını dinlemeyerek yönünü Gazze olarak belirlediğini kaydediyor.

Geminin mürettebatı ise bir İsrail radyosuna demeç vererek, geminin motorundaki bir sorun nedeniyle ilerleyemediğini söyledi.

Kaddafi Vakfı organize ediyor

Libya lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu başkanlığındaki yardım kuruluşu tarafından kiralanan Moldova bandıralı Amalthea adlı gemi, Cumartesi günü Yunanistan’dan yola çıkmıştı.

Adı Al Amal (Emel) olarak değiştirilen gemi 2 bin ton gıda, yağ, ilaç ve pre-fabrike evler taşıyor.

Gemide 12 mürettebat ile 15 Filistin yanlısı eylemci bulunuyor.

İsrail ordusu Gazze’ye yardım götüren gemi ile telsiz teması kurulduğunu da açıklamıştı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze karasularına yaklaşan gemi ile irtibat kurulduğu ve rotasını Mısır’a çevirmesinin istendiği belirtildi.

Ancak bu talebin geminin kaptanı tarafından reddedildiği ve geminin yoluna devam ettiği açıklanmıştı.

İsrail tarafı ise gemiye yönlerini değiştirmezlerse gemiye baskın düzenleneceği ültümatomu verildiği iddialarını reddetti.

İsrail geminin rotasını Mısır’a çevirmesi için yoğun diplomatik çaba yürüttü. Gerek geminin kayıtlı olduğu Moldova gerekse yola çıktığı Yunanistan nezdinde girişimlerde bulunarak eylemcilerin amaçlarının ‘provokasyon yaratmaya yönelik ve sorgulanmaya açık’ olduğunu savundu.

Bundan 6 hafta önceki İsrail müdahalesinde ise Gazze’ye yardım götüren filodaki 9 Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti. (BBC)

FOTOĞRAF: Amalthea, gıda, ilaç ve prefabrik ev malzemeleri taşıyor

1251270cookie-checkGazze’ye giden Libya yardım gemisi İsrail takibi altında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.