Gebiz’de taşocağı isyanı!

İL ÖZEL İDARESİNE DAVA AÇTILAR
Bölgedeki zeytinlik araziye bitişik alanda ruhsat verilen taş ocağının ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı köylülerin Antalya İl Özel İdaresi’ne karşı açtıkları dava, ‘yürütmeyi durdurma kararı’ aşamasına kadar ‘dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması’ kararı ile sonuçlanmıştı. Önceki gün taş ocağının bulunduğu alanda bir araya gelen köylüler, tepkilerini dile getirerek çalışmaların durdurulmasını istediler.

‘HÜKÜMETTEN DE BAŞKAN’DAN DA ŞİKÂYETÇİYİM’
Aryol İnşaat şirketine ait olduğu öğrenilen Gebiz Karapınar Mahallesi’ndeki taş ocağı işletmesi nedeniyle zeytin hasadı yapamaz olduklarını dile getiren köylülerden Esma Aktaş, taş ocağının zeytinliklerini talan ettiğini öne sürerek, “hükümetten de belediye başkanı’ndan da buranın halkından da şikâyetçiyim. Ormanlarımızı ve zeytinlerimizi savunmadılar, talan edilmesine göz yumdular. Gelsinler, zeytinlerin ve vatandaşların halini görsünler. Ondan sonra ne yapacaklarsa yapsınlar ” diye konuştu.

ZEYBEK: ‘KATLİAM ANLAYIŞI DEĞİŞMELİ’
Gebizlilerin eylemine destek veren Antalya 78’liler Girişimi Sözcüsü Kadir Zeybek, ülkenin dört bir yanındaki dağları yok eden bu anlayışa son verilmesi gerektiğini söyledi. Orman ve dağların ‘cansız’ olarak adlandırılamayacağını dile getiren Zeybek, otuz yıl önce Gebiz’de yaptığı konuşmayı anımsatarak şöyle konuştu: “Bunlar engerekler. Bunlar çıyanlardır. Bunlar ekmeğimize, aşımıza göz koyanlardır. Bunları tanıyın diye bir konuşma yapmıştım. Bugün 30 yıl geçmesine karşı hem toplumda önemli erozyonlar yaratan hem de sadece Gebiz’in değil, Türkiye’nin her yanında doğa katliamı yapan bu anlayışın değişmesi lazım.”

‘PARANIN HER ŞEY OLDUĞU ANLAYIŞI ELEŞTİRİYORUZ’
Yaşam alanlarının korunmasında hukuki mücadelenin de toplumsal mücadele kadar önemli olduğunu kaydeden Zeybek, doğa ve toplumun ayrılmaz bir bütün olduğunu altını çizerek şöyle konuştu: “Çünkü biz haklıyız. Meşru bir mücadele yürütmekteyiz. Bizim ormanları korumaktan başka bir amacımız yok. Paranın her şey olduğu, bütün değerlerin üzerine oturtulduğu anlayışı şiddetle eleştiriyoruz ve bundan sonra da hem yöremizdeki orman katliamlarına karşı çıkacağız hem de ülkemizdeki doğa katliamlarına karşı çıkacağız.”

KÖYLÜ MAĞDUR EDİLDİ
Gebiz Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Ali Aktaş ise bölgede taş ocağı açılmasının tarım alanları ve zeytinliklere zarar vererek köylüyü mağdur ettiğini dile getirdi. Taş ocağıyla ilgili hukuki süreci başlattıklarını dile getiren Aktaş, ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı açtıkları davanın, ‘dava konusu işlemin durdurulması’ kararı ile sonuçlandığını, nihai kararı beklediklerini dile getirdi.

Gebizli köylülerin tepkisini çeken taş ocağı ile ilgili davanın, bölgede yapılacak bilirkişi incelemesinin ardından nihai karara bağlanması bekleniyor.

1535590cookie-checkGebiz’de taşocağı isyanı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.