Gelecek değişimdir!

“Gelecek, geçmiş kadar değişmez şekilde önümüzde duruyor.” *

Gelecek değişmez mi? Değişim doğa yasasında olmasına rağmen, neden bir çok insan kutsal kitapların indiği çağda yaşamaya devam ediyor, neden kutsal kitaplara bakarak geleceği yorumluyorlar?

Değişim, geçmişte olamayacağına göre diye önyargımız vardır, fakat zaman içinde geçmişinde değiştiğine şahit oluyoruz, bunun en çıplak kanıtları resmi tarihler değil midir? Değişim, hem geçmişte, hem de gelecekte oluyor! Gerçekten, değişimin olmadığı bir zaman diliminde yaşamış olduğunu farz etsek, zamanın durmuş olduğunu peşinen kabul etmemiz gereklidir. Zaman durmadığına göre, değişimde durmamıştır. Fakat, değişime direnç hep var olmuştur. Günümüz dünyasında, ortaçağı yaşayanları görüyorum caddeler üzerinde. Zaman zaman kıyafetleri, dünyaya bakışları ile bir ortaçağa doğru yolculuk yapıyor gibiyim. Ne garip tesadüftür ki, caddeleri süsleyen camekanlarda ise gelecek durmaktadır. Kıyafetler mankenlerin üzerinde, ışıkların dansı eşliğinde camekanda duruyor. Caddede yaşam ile camekanda ki yaşam arasında oluşan büyük uçurum gözlerimin önünde akıyor. Zaman durdurulamayacağına göre, değişimde bir gerçek olarak durmaktadır.

Gelecek, geçmiş kadar değişmez şekilde önümüzde duruyor derken, geçmişin kutsal kitaplarda yazdığı gibi durduğunu kabul ederiz, çünkü kutsal kitaplar geleceği de değişmez yapar ve bizi bekleyenler kitapların şifreleri arasında durur! Bu şifreleri çözmek için her dinden alimler çıkmış ve şifrelere ulaşılmaya çalışılmıştır. Kutsal kitaplar hata yapmaz ve değiştirilemez.

Geleceğin değişmeyeceğini ya da geleceğin kurgulandığı gibi akacağını kabul etmekte imkansızdır, çünkü geleceği planlayanların tahminlerinin çoğunu tarih yok etmiştir. Hiç yıkılmayacak gibi duran büyük devletler, tarihin karanlık sayfalarında keşfedilmeyi bekliyorlar. Kurgulanmış gelecek yoktur, o yüzden geçmiş kadar sonuç itibari ile değişmez değildir.

Bugün, her türlü baskıyı insanların üzerine yıkan rejimlerde, zaman içinde yok olacaktır. Günlük yaşantımızın ayrılmaz liderleri bile, zaman içinde yerlerini başkalarına bırakacaktır. Doğal olarak, geçmişin değişimi durduran peygamberleri gelecekte yaşamayacaktır. Bugünün global imparatorları ve imparatorlukları gelecekte yok olacaktır, her ne kadar karanlık günlük yaşantımıza hükmetse de!

Gelecek, umut demektir, umudun olduğu yerde her zaman güneş ışığı ile buluşacak fidanlar gökyüzüne doğru uzanmaya devam edecektir.

Bugün yaşadığımız şehirleri betonlar ile kapladık, geçmişte taşlar ve mermerler ile kaplanmıştı. Geçmişin şehirleri şimdi toprak altında keşfedilmeyi bekliyor, bugünün betonları gelecekte toprak altına büyük olasılıkla olacağı gibi.

“Gelecek, geçmiş kadar değişmez şekilde önümüzde duruyor.”

* (The Last Day H. Clarkson, Bombalamanın Tarihi Sven Lindqvist, Çev. Selahattin Çelik, 301,Yeni İnsan Yayınevi)

http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com

1584680cookie-checkGelecek değişimdir!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.