Gelibolu Anzak Töreni’ne 20 bin yolcu


Anzak törenleri 90’ıncı yıldönümü olması nedeniyle bu yıl 25 Nisan’da Gelibolu’da görkemli anılacak. Başbakan Howard’ın da katılacağı şafak ayinine 20 binden fazla Avustralya ve yeni Zelandalı’nın katılması bekleniyor.


Törenler öncesinde Avustralya güvenlik uzmanlarıyla Gelibolu’da incelemelerde bulunan Australian War Graves Müdürü Emekli Hava Korgeneral Gary Beck, törenlerin güvenliğinin öncelikli konu olmaya devam ettiğini, Türkiye ile Avustralya arasında geçen yılki törenlerden önce meydana gelen güvenlik gerginliğinin bu yıl yaşanmayacağını söyledi. Avustralya Hükümeti geçen yıl Türkiye’nin itirazlarına rağmen Avustralyalılar’a güvenli olmadığı gerekçesiyle Gelibolu’ya gitmemeleri çağrısı yapmıştı.


Senato Soruşturma Komisyonu’na ifade veren Beck, güvenlik uzmanlarından oluşan bir ekip ile birlikte Türkiye’den yeni döndüğünü ve Türk yetkililerin güvenlik konularına verdiği önemden çok etkilendiğini söyledi. Beck, ifadesinde, “Avustralya ile Türkiye arasında bugün Gelibolu’da alınacak güvenlik önlemleri ve orada yapılacak şafak ayininin doğası konusunda daha iyi bir anlaşma söz konusu. Kalabalığın toplanacağı her bölgede çok sıkı güvenlik önlemleri uygulanmaya devam edecek” dedi.


SES VE IŞIK GÖSTERİSİ
Gary Beck, Gelibolu’daki Şafak Ayini’ne katılanların rahat etmesi için bu yıl daha fazla oturacak sıra olacağını kaydetti. Anzac çıkarmasının 90. yıldönümü dolayısıyla özel olarak hazırlanacak törende, yaylı sazlardan oluşan 4’lü bir müzik grubu, didgeridoo eşliğinde çalacak ve şiirler okunacak.


Çanakkale Şavaşı’nı anlatan  7-8 dakikalık bir belgesel filmin de gösterileceği törende, filmin arkasında ses ve ışık gösterisi başlayacak. Ses gösterisinde kullanılacak müzik, Avustralyalı film yıldızı Mel Gibson’un baş rolünü oynadığı “Gallipoli” filminde de müzik olarak kullanılan ve gayrı resmi Anzac Marşı haline gelen Albinoni’nin Adacio G Minor’u olacak. Korgeneral Beck, düzenlenecek gösterinin toplam 10 dakika sürmesine karşın birinci sınıf bir gösteri olacağını kaydederek, “yapabileceğimizin en iyisini yapacağız” dedi.


Düzenlenen törenin, o geceyi orada geçiren onbinlerce Avustralyalı gence seslenmeye ve onlara tarih bilinci vermeye yönelik olarak hazırlandığını kaydeden Korgeneral, bir de özeleştiri yaptı. Korgeneral Beck, “O gençler ulusal kimliğimizi kutlamak amacıyla orada olacaklar. Biz önceki yıllarda bu gerçeği gözardı ettik” diye konuştu.


AVUSTRALYA -Y.ZELANDA GERGİNLİĞİ


Federal Hükümet tarafindan Gelibolu’da sahneye çıkması daveti alan ve uzun süredir sahne hazırlıkları yapan Avustralya’nın ünlü şarkıcısı John Farnham’ın Gelibolu’da Şafak Ayini sırasında şarkı söylemesine Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark karşı çıktı.


Clark’ın sözcüsü, Başbakan’ın John Farnham’ın adını daha önce hiç duymadığını, bu şarkıcının Yeni Zelandalılar’ı temsil edemeyeceğini söyledi.


Clark ise, savaş alanında şarkı söylemenin doğru olmayacağını kaydetti. Clark, “Benim büyükbabam ve binlerce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı orada can verdi” dedi.


John Howard’ın ofisinden yapılan açıklamada, iki ülke liderinin Gelibolu’da Şafak Ayini’nde şarkı söylenmesinin uygun olmayacağı konusunda anlaştıkları kaydedildi. Farnham’ın menajeri Glenn Wheatley, konser iptal kararının sanatçıya Aralık ayında söylendiğini, Farnham’ın karara çok üzüldüğünü belirtti.


Yeni Zelandalılar uzun yıllardan bu yana Gelibolu Törenlerinde Yeni Zelandalılara yeterince vurgu yapılmadığından şikayet ediyor.


Emekli Korgeneral Beck, Gelibolu’ya gidecek gençlerin İspanya’da boğa güreşlerini gördükten, Dublin’de bira partilerine katıldıktan sonra Gelibolu’ya gittiklerini, Gelibolu’da onları içinde bulundukları ruh halinden çıkarıp Gelibolu’nun ruhuna uygun bir duyguya sokmaları gerektiğini söyledi.


BÜYÜK İLGİ
Avustralya ve Türkiye turizm şirketleri 25 Nisan’da Gelibolu’ya gitmek isteyen turistlerin taleplerini karşılamak için yarış yapıyor. Bir Sydney firmasının, 25 Nisan’da Gelibolu’da olacak şekilde Avustralya’dan “cruise” olarak adlandırılan lüks bir turistik yolcu gemisini bu günlerde yola çıkacağı bildiriliyor.


FOTOĞRAF: Gelibolu Şafak Ayini

1019240cookie-checkGelibolu Anzak Töreni’ne 20 bin yolcu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.