Gelibolu bürokratı yedi, bakanı sallıyor

Avustralya Gaziler Bakanı De-Anne Kelly, Gelibolu’da yapılan ve geçtiğimiz aylarda çok tartışma konusu olan yol yapım çalışmaları konusunda Office of Australian War Graves Müdürü Gary Beck’in kendisini doğru bilgilendirmediğini, Ocak ayında sözleşmesi bitince yenilenmeyerek bu göreve başka birinin atanacağını söyledi.

Kelly, Beck’in gazilerle hassas projeler konusunda işbirliği yapmadığını ve hükümeti Gelibolu’da yapılan çalışmalar konusunda doğru bilgilendirmediğini ileri sürdü. Avustralya Savaş Gazileri Derneği (RSL) Başkanı Bill Crews ise Gary Beck ve War Graves Office’i savunarak çalışmalarından memnun olduklarını söyledi.

Crews, Gelibolu’yu ziyaret ettiğini, burada yapılan yol çalışmasının uygun ve zorunlu olarak yapılması gereken bir çalışma olduğunu kaydetti. De- Anne Kelly’den önceki bakanların War Graves Office Müdürüyle her hafta toplantı düzenlediğini kaydeden Crews, Kelly’nin, Beck’i 9 aydır görmediğini, ona danışmadığını ileri sürdü.

Kendisi de bir Vietnam gazisi olan İşçi Partisi Milletvekili Graham Edwards, Gary Beck’in gazi olduğunu ve gazilerle sürekli işbirliği yaptığını ve konuları iyi bildiğini söyledi. Bakan Kelly’i, Gelibolu’da olup bitenler konusunda Gary Beck ile bir kez bile konuşup bilgi almamakla suçlayan Edwards, bakanın sorumluluklarını yerine getiremediği ve gazlere karşı duyarsız olduğu için istifa etmesi gerektiğini ileri sürdü.

Muhalefet Gölge Savaş Gazileri Bakanı Alan Griffin ise De-Anne Kelly’nin sorumluluğu altında Gazler Bakanlığı’nın yanlış uygulamalarının “alışkanlık” haline geldiğini kaydederek görevden alınmasını istedi.
 
Öte yandan Melbourne’da bir radyo programında konuşan ve Gelibolu’da yaşayan Avustralyalı tarihçi Bill Sellars, Türk yetkililerin önemli savaş alanlarına turistler için izleme platformları kurma planı yaptığını ileri sürdü. Gaziler Bakanlığı Müsteşarı Mark Sullivan, bakanlığın bu tür bir plandan haberi olmadığını söyledi. Suulivan, “Herhangi bir çalışma söz konusu değil, bizimle görüşülmeden de söz konusu olmayacak. Türkler, geçtiğimiz aylardaki gelişmelerden bu yana ne yapmaları gerektiğini anladı” dedi.

PEPE AVUSTRALYA’DAYDI

Resmi ziyaret için Avustralya’ya gelen Türkiye Çevre Bakanı Osman Pepe’ye gazeteciler, Gelibolu’da başka çalışma yapılıp yapılmayacağını sordu. Bakan Pepe, Türk şehitleri için 28 mezarlık ve bir zafer anıtı kurulacağını söyledi. Osman Pepe, The Sun Herald Gazetesi’nin sorularına verdiği yanıtta, “Gelibolu’daki çalışmalar sırasında hiç bir kemik bulunmadı. Yol, turistler için açıldı ve Anzak Koyu’na olumsuz bir etkisi olmadı” dedi.

FOTOĞRAF: Gaziler Bakanı De-Anne Kelly

 

 

 

1112240cookie-checkGelibolu bürokratı yedi, bakanı sallıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.