Geçmiş olsun Zeydi!

Bush’a ayakkabılarını fırlatan El Zeydi’ye para, evlilik hatta “altın at” sözü bile verildi.

Irak’ta ABD eski Başkanı George W. Bush’a ayakkabılarını fırlatan gazeteci artık özgür. Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi’ye daha hapisten çıkmadan para, iş ve evlilik ve hatta “altın at” sözü bile verildi. Zeydi’nin çalıştığı medya grubunun patronu, eski çalışanı için dayalı döşeli bir ev hazırladı.

El Zeydi’nin avukatı Diya El Saadi, 9 ay hapis cezasını tamamlayan müvekkilinin dün serbest bırakılmasını beklediklerini açıklamıştı.

ALTIN AT SÖZÜ VERİLDİ

Eyleminden sonra tüm Arap ülkelerinde kahraman olan Iraklı gazeteciye Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife El Tani, cezaevinden çıktığında spor otomobiller, altın at ve madalya sözü vermiş, Arap babalar kızlarını onunla evlendirmek için sıraya girmişti.

Martta 3 yıl hapis cezasına çarptırılan El Zeydi’nin cezasını temyiz mahkemesi 9 aya indirmişti.

“BEN ÖZGÜRÜM AMA ÜLKEM HALA ESİR”

İşgalin kendisini yıktığını söyleyen El Zeydi, “Ölen Iraklıların intikamını almak istedim” dedi.

Dönemin ABD Başkanı Geroge Bush’a basın toplantısı sırasında ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi, 9 ay hapis yattıktan sonra bu sabah hürriyetine kavuştu.

Davullarla karşılanan Muntazar El Zeydi bir açıklama yaptı.

Konuşmasına beslemeyle başlayan El Zeydi, şunları söyledi:

“Benim yanımda olan herkese teşekkür ediyor. Bu eylem çok konuşuldu. Beni bu eyleme sevkeden yaşadığımız zulumdü. İşgal ülkemi kötü duruma düşürdü.

Ülkem hala esir. Ülkemdeki herkes acı çekti. 10 yıladan fazla süren ABD amborgosunda aç kaldık. Kimse arasında ayrım yoktu, ABD ayrımcılık tohumları ekti. Sokaklarımız, her yer mezardı. İşgal bizi dağıtıyor. ABD ayrımcılık tohumları ekti. Bizi birbirimize düşürdü.

Ülkemin bu halini görmek beni çok yıktı. İşgali reddetme yolunu seçtim. Ülkemdeki binlerce katliam beni yıktı. Felluce, Ebu Garip…

Hergün kendimle hesaplaşıyordum. Kurbanlara söz verdim, intikam alacağım diye. Eğer zalimler bundan anlarsa masumların nasıl öldüğünü anlarlardı. Ayakabı atarak savaş suçlusu Bush’a tepkimi göstermek istedim. Katil ülkeme geliyor, demokrasi ve özgürlük diye… Bizimle dalga geçer gibi…

George Bush’a neden soru sormadığım soruluyor. Bize ‘Bush’a soru sormayın’ diye emir verildi. Sadece haberi aktarmakla yükümlüydük. CIA ajanları gazeteci kılığına girmişlerdi.

Bir gazeteci olarak medyadan özür dilemek istiyorum. Ama ben sadece işgale karşı tepkimi göstermek istedim.

Başbakan Nuri El Maliki açıklama yaparken elektrik verip, beni dövüyorlardı. Bana işkence yaptılar. Sabah gönderdikleri yer o kadar soğuktu ki, kış bile daha sıcaktı. El Maliki’den özür istiyorum.”

Muntazar El Zeydi, 2008 Aralığında Bağdat’ı ziyaret eden eski ABD Başkanı George Bush’a, basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlatmış, fakat hedefi tutturamamıştı.

El Zeydi, misafir devlet başkanına hakaret ve saldırıdan 3 sene hapisle cezalandırılmış, cezası temyiz mahkemesince 1 yıla indirilmişti.

1218580cookie-checkGeçmiş olsun Zeydi!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.