Geçmişe hiç bu kadar yakın olmadınız!

Burdur’un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos antik kentinde yıllardır heyecan verici keşiflerle sürdürülen arkeolojik kazıların bu yılki çalışmaları 6 Temmuz’da başlıyor. Yukarı Agora’daki anıtsal kemerin ve 14’er metrelik onursal sütunların restorasyonlarının da süreceği belirtilen kazı sezonu çalışmaları 31 Ağustos’ta sona erecek.

Bu yaz 24. sezonunu yaşayan ve Belçika Leuven Üniversitesi’nde Prof. Dr. Marc Welkens başkanlığında sürdürülen Sagalassos kazılarında, Ağlasun halkının yanısıra Belçikalı, Türk, Hollandalı, Sloven, İngiliz, Sri Lankalı, Amerikalı, İtalyan ve Bulgar uzman ve öğrenciler yörenin tarihine ışık tutan kazı ve araştırmalarını sürdürecekler.

1700 METREDE KEŞFEDİLEN GÖRKEMLİ GEÇMİŞ

Bir çok farklı disiplinden gelen uzmanlar tarafından sürdürülen titiz çalışmaların yanısıra Londra ve Belçika’da açılan sergilerle yörenin tarihinin yüzbinlerce insana ulaşmasını sağlayan Sagalassos kazılarında uzun yıllardır Türk arkeolojisinin yüzünü güldüren işlere imza atılıyor. Ziyaretçi sayısı her geçen gün artan 1700 metre yüksekliteki antik kentin başarılı restorasyonlarla ayağa kaldırılan görkemli çeşmeleri, kütüphanesi, Roma hamamı ve anıtsal yapıları büyük ilgi çekerken, bu sezon sürdürülen kazılar boyunca da gezilebilecek.

ZİYARETÇİLERE ÜÇ DİLDE BİLGİ VERİLECEK

Pazar ve perşembe günleri arasında ziyaretçi kabul edileceği belirtilen Sagalassos kazılarında gönüllülerden oluşan bir ekip de çeşitli dillerde ziyaretçilere bilgi vermeye hazırlanırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sagalassos Projesi’nin ortaklaşa yürüteceği çalışmayla ziyaretler daha da zenginleştiriliyor. Proje kapsamında antik kentin her yerine rahatça ulaşılmasını sağlayacak yürüyüş rotaları oluşturulurken, ören yerinin girişi düzenlenerek bir de karşılama binası oluşturuluyor.

YÖRENİN YENİ KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK

İçinde bilgi merkezi, kafeterya ve satış noktası ile tuvaletlerin yer aldığı ve sonbaharda tamamlanması planlanan karşılama binasıyla bölgeye yeni bir kültür merkezinin kazandırılması hedefleniyor. Ören yerine yerleştirilen ve üç dilde hazırlanan 37 yeni bilgilendirme panosu ile de Sagalassos’taki kent yaşamı ve bulgular ziyaretçilere tanıtılıyor.

Sagalassos kazıları 24. sezonunda

Sagalassos Antoninler Çeşmesi

Sagalassos Roma Hamamı’nın renkli mermer zemin kaplaması. ms 4. yüzyıl

Sagalassos kazılarını Prof. Dr. Marc Welkens başkanlığındaki kalabalık bir ekip yürütüyor

Sagalassos Antoninler çeşmesi detay

Sagalassos Aşağı Agorada bulunan tanrı zeus kabartması burdur müzesi koleksiyonunda yer alıyor

Sagalassos Tanrıça Demeter’in devasa heykelinin baş kısmı (Burdur Müzesi)

Sagalassos’ta bulunan imparator Hadrian’a ait devasa heykelin baş kısmı (Burdur Müzesi)

1552310cookie-checkGeçmişe hiç bu kadar yakın olmadınız!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.