“Geçmişten gelen tıkanıklıkları aile dizimiyle çözebiliriz”

“Aile Dizimi” hayatımıza yeni giren bir kavram. Belki çok eski bir geçmişi var ama ben birkaç yıldır sıkça duyuyorum. Geçmişi nedir bu yöntemin?

“Aile dizimi yöntemi yaklaşık 35 yıldır Avrupa’da ve tüm dünyada uygulanan bir psikoterapi yöntemidir. Bert Hellinger, hepimizin bir bütünün parçaları olduğumuz ve tüm oluşların bilgisinin her varlıkta ve boşlukta bulunduğu teorisi ile yola çıkarak, bu çalışmayı psikoterapi yöntemine dönüştürmüştür.”

Pek bilinmeyen bir çalışma olduğu için sizden rica etsem hiç bilmeyen ve hiç duymamış birine anlatır gibi anlatır mısınız Aile Dizimi’ni? “Aile Dizimi” geçmişi şifalandırma yöntemi midir?

“Aile dizimi çalışması, çoğunlukla geçmişimizden gelen; hayatımızdaki farkında olmadığımız tıkanıklıkların farkına varmamızı sağlayan, gerçeğin olduğu haliyle “ kabulünü” amaçlayan bir alternatif terapi yöntemidir. Hayatımızdaki evlilik ve ilişki problemleri, bedensel ve ruhsal hastalıklar, çalışma hayatındaki problemler, bereketsizlik, içsel boşluk, hayatta tekrar eden paternler, veya kilitlenmeler, tıkanmalar ailemizden aktarılmışların izleriyle oluşur ; arka planda kalan çoğunlukla fark edilmeyen bu dinamikler, geri kalan tüm hayatımızı etkiler ve gelecek nesillere kadersel miras olarak bilinçsizce aktarılmaya devam eder.

İçine doğduğumuz ailenin kolektif bilincine dahil oluruz. Ailede olan tüm olaylar, kadersel döngüler, travmalar, hastalıklar, kayıplar, savaşlar, göçler, erken kaybedilen ebeveynler, erken ölen kardeşler, kürtajlar, düşükler, travmalar, yarım kalmış sevgiler , iflaslar, hak yenmesi, bağımlılıklar , zayıflamış aile bağları , dışlanmış bireyler, yanma, boğulma, ani kaza gibi dramatik ölümler veya intihar cinayet, kayıp, sır, tabu, evlatlık verme-verilme vs.. tüm bu durumlar zaman kavramı olmaksızın varlığımızda kayıtlı kalırlar.

Bu metot sayesinde kişi aile ve kendi geçmişindeki tıkanıklıkları simüle etme şansını yakalar, dışarıdan bir gözlemci olarak aynı deneyimleri yaşar ve uzun süreli bastırılmış olanı, bilinç düzlemine çıkarıp ruhsal acılarımızın kökenini görmeyi, donmuş, bloke olmuş duygularımızın yeniden canlanmasını ve akmaya başlamasını sağlar. Kişi yaşadığı varoluşunu borçlu olduğu aileye ve geçmişine cesaretle bakarak gerçeği olduğu hali ile kabul eder;. oluşan kabul sonucunda bu semptom ve hastalıkların adeta görevlerini yerine getirmenin huzuruyla kişinin yaşamından geri çekildikleri dizim çalışmaları sonrasında sıkça gözlenmektedir.

Kişi Yaşamla bütünleşir, uyum ve denge içine girer daha üretken ,sağlıklı, dingin başarıya götüren güçlü içsel barışa ulaşır.”

Bu bir terapi yöntemi kuşkusuz.. Bir oyun gibi düşünelim. Peki siz bu oyunun neresindesiniz? Aile dizimimde rol alacak diğer kişiler bu oyunun neresinde?

“Bir tiyatro düşünün… Ben oyunun içinden geçen ancak dışında kalan kişiyim. Görevim oyunun içinde gözle görülmeyen , ifade edilemeyen ve oyunun akışı için açığa çıkması gerekenleri görünür kılmak ve akabinde oyuncular için farkındalık sağlayacak replikleri söyletmek . Rol alacak kişiler ise sahnede yalnızca hissettiklerini eyleme geçiriyorlar.”

Ne tür sorular soruyorsunuz? Gerçeğe ulaşmak için ya da bilinçaltını harekete geçirmek için ne tür sorular sormak lazım?

“Aslında çok da soru sormaktan yana değiliz .Verilen yanıtlar genellikle bilinç ile yanıtlanacakları için ; bunların bizim çalışmamızda gücü pek olmaz.
Danışana – Sizi bana getiren şey nedir? sorusunu sorduktan sonra; aldığım özde yanıtlar ile çalışmayı başlatıyorum ve bilinmesi gerekeni, açığa çıkması gerekenleri; zihnimle yönlendirmekten sakındığım için alana bırakıyorum. Bilinçaltı yanıtlarına bu şekilde kolaylıkla ulaşıyorum.
Alandan aldığım bilgilere istinaden ; konuyu doğrulamak adına bu gibi sorular sorabiliyorum ;
– Sisteme dahil olmayan / dışlanan var mı?
– Ailede erken kayıp, kürtaj, düşük, intihar veya dramatik ölümler var mı?
– Ailede tekrar eden olaylar var mı?
– Erken ölen ebeveyn var mı?
– Evlatlık alma/verme var mı?
– Sır/tabu var mı?”

Bilen alan dediğiniz şey nedir?

“Bilgi tektir ve tüm varlık ile aynı uzaklıktadır. Çalışma sırasında temsilcilerin bilgiye bu kaynaktan ulaştığı; görünmeyen mevcudiyetle temas kurdukları alan diyebiliriz.”

Aile dizimi çok ciddi travmaları şifalandırabilir mi?

“Aile dizimi yöntemi ciddi dinamikleri açığa çıkaran bir yöntem olup, kişi bu yüzleşmelerde, yürekten ve derinden kabulde kalabileceği bir düzleme geçme şansı yakalar. Bu dönüşüm gerçekleştiğinde, kişide bloke olan dinamikler yeniden akmaya başlar ve bu iyileştiricidir.”

Kaç jenerasyon öncesine kadar gidebiliriz bu terapiyle…

“Bu terapiyle dilediğimiz kadar geriye gitmemiz mümkün. Evrende zaman kavramı olmadığından her bilgi zaman kavramı olmaksızın kayıtlı ve saklı kalır. Ancak bu çalışma için genellikle birkaç kuşak bilgileri yeterlidir.”

Bu terapi yöntemini kimler uygulamalı?

“Bu terapi yöntemi ; Türkiyede Sistem Dizimleri Enstitüsünden 3,5 yıllık eğitiminden başarı ile mezun olan Aile ve Sistem dizimi terapistleri tarafından uygulanabilir.”

Bu terapilerden ne kadar sürede sonuç alınıyor? Kaç seans gelinmeli, seanslar arasında ne kadar zaman olmalı?

“Bu yöntem iki türlü uygulanmaktadır. Grup çalışması ve Bireysel seanslar
Grup çalışması; konuya yönelik bir çalışma yapılır , konular birden fazla ise her bir konu için ayrı çalışmalar gerektirir.
Bireysel seanslar; kişinin tüm aile sistemine bütün olarak bakar ve ortalama 6 ila 8 seans arasında gerçekleşmektedir. İlk 3 seans 1 hafta – 10 gün ara ile yapılır, kalan 3-5 seans ortalama ayda bir yapılır.
Sonuç bazen hızlı gibi görünse de, ruhta işleyiş yavaş olduğundan gerçek etkilerini görmek için biraz zaman tanımak gerekiyor. Bu bazen birkaç ay- bir yıl da olabiliyor.
Kişi çok dirençli ise aynı konudaki çalışmalarda nadiren çalışmayı tekrarlama ihtiyacı doğar ancak bu 6 ay gibi bir süre sonra tekrarlanmalıdır.”

Örneğin ben bir dizimde bulunmak isterim. Bulunabilir miyim? Yoksa orada aileyi canlandıracak kişiler için de bir eğitim süreci var mı?

“Kesinlikle dilediğiniz her an ve dilediğiniz kadar katılabilirsiniz. Terapist dışındaki kişilerin herhangi bir eğitime ihtiyacı yoktur.”

Bu terapiler için nereden eğitim alabiliriz?

“Türkiye’de eğitimini vermeye yetkili ve 3,5 yıl sonra diploma veren tek kuruluş İstanbul’da Bağdat cd bulunan Türkiye Sistem Dizimleri Enstitüsünden (TSDE) almak mümkün. Eğitimler TSDE Başkanı Psikoterapist Dr. Mehmet Zararsızoğlu tarafından verilmektedir.”

Siz nasıl başladınız?

“Yaşamış olduğum göç, iş, aile ve ilişki deneyimleri sonucunda; kurduğum bağları ve kendimi anlama keşfinde 2000’li yılların başında kişisel gelişim ile ilgilenmeye başladım. Bu yolculukta hocamız Mehmet Zararsızoğlu ile karşılaştıktan sonra bu yöntemin eğitimini profesyonel bir şekilde almaya 2007 yılında karar verdim. 2011 yılında mezun oldum.”

Sahi bize kendinizi anlatır mısınız? Kimsiniz siz?

“13 yasında Bulgaristan’dan göç ederek Türkiye Bursa’ya yerleştim. 18 yaşında Tekstil sektöründe iş hayatına başladım ve 17 sene İhracat Satış alanında hizmet verdim. Evliyim, anneyim, bir kızım var. Anne olduktan sonraki süreçte özümdeki insan ve hayat sevgisi, yardım sever kişiliğim yönlendirmesi sonucu eğitimini almış olduğum Aile Dizimi Terapisini uygulamaya başladım. Kendimi kişisel becerileri gelişmiş, Sezgi ve empati yeteneği yüksek, iletişimi doğallıkla sağlayan, yardım sever, takım çalışmasına uyumlu genç bir profesyonel olarak tanımlıyorum. Yenilikçi fikirlerim, sorunlara yaklaşım tarzım ve uygulamakta olduğum başarılı yöntem desteğinde kişilerin hayatla akmasına destek olmaya niyet ediyorum”

737310cookie-check“Geçmişten gelen tıkanıklıkları aile dizimiyle çözebiliriz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.