Genç arkadaşlara Mustafa Gençsoy’u tanıtırım…

Dostlar, yılın bu son köşe yazımda bizim topluma emeği geçen Mustafa Gençsoy’u tanıtmak istiyorum. İlerlemiş yaşına karşın başka hayatlar için çabalayan Mustafa Gençsoy’un aşağıda okuyacağınız öyküsü gençlere örnek olacak nitelikte… İşte Mustafa abimiz:

Mustafa Gençsoy Avrupa’nın en eski Türk derneği Kıbrıs Türk Cemiyeti’nin (KTC) 1971’den 2013’e kadar başkanlığını yaptı. 1951’de kurulan KTC, Kıbrıs’ta Tükler’in varolma kavgasına Londra’dan omuz vermesinin yanısıra toplumun göçmenlikten kaynaklı sorunlarını çözmeye çalışan ilk Türk derneği sayılıyor.

Gençsoy’un hikayesi KTC’ninkiyle birebir örtüşüyor… Kendi yaşamını sorduğumuz Gençsoy, KTC’yi anlatmayı tercih ediyor zaten…

Kıbrıs’ta Lefkoşa’nın kazası Peristerona’da 1931’de doğan Gençsoy, liseyi Lefkoşa’da bitirdikten sonra 1959’da da İstanbul Maçka Teknik Okulu’nda teknisyenlik diploması alır. 1960’da Londra’ya eğitim için gelir. Aynı yıl teknisyen olarak işe başladığı British Telecom’da 1991’de emekli oluncaya kadar çalışır.

Gençsoy’un KTC’ye gidip gelmeye başmalaması ise Kıbrıs’ta 1963 Kanlı Noel’ine karşı ulusal tepkiyle başlar. 1970’de KTC’nin yönetimine “asbaşkan” olarak girer ve ertesi yıl da başkan seçilir. 2013’e kadar kesintisiz başkanlık yapan Gençsoy, yeniden yönetim kuruluna seçilmesine karşın başkanlık koltuğunu bırakmayı tercih etti.

Gençsoy, ilk göçmenlerin KTC’de toplanarak çocukların kültürlerini ve dillerini unutmadan bu topluma nasıl entegre olabileceklerini tartıştıklarını belirterek “KTC bugün yapılan pek çok şeyin temelini 60 yıl önce atmıştı. İlk Türkçe okulların açılmasına da ön ayak oldu. Kıbrıs Türk’ünün bir diğer garantör ülke İngiltere’de sesini duyurmada çok önemli işlevler yerine getirdi” diyor…

Gençsoy, başkan seçildiğinde ilk iş olarak Türk okullarını açarak öğrenci sayısını süreç içinde 1000’e ulaştırır.

O yıllarda Londra’daki Türklerin ilk durağı ve ikinci adresi olan KTC, aynı zamanda aydınların mekanı, Londra’ya gelen siyasilerin de uğrak yeri olur. 1970’lerde Wimpy işçilerinin grev toplantıları KTC’de yapılır. KTC, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı “Kıbrıs’ta dökülen kanı durduran bir operasyon” olarak niteler ve sokakta gösteri, parlamentoda lobi faaliyetleri düzenler.

KTC’nin Uzay Şairi Osman Türkay’ın yönetiminde 1974-99 arasında Türkçe çıkardığı Toplumun Sesi ve İngilizce yayınladığı Turkish News dergileri, Kıbrıs sorununa çözüm üretmeye çalışır ve adadaki gelişmeleri aktarır… KTC, Prof. Dr. Salahi Sonyel’in araştırmalarını da yayınlar.

KTC toplumda önemli birer kurum olan İngiltere Türk Dernekleri Konseyi ve Türk Futbol Federasyonu’nun kurulmasında da ilk harcı atanlar arasında yer alır.

Gençsoy’a onca yıl sonra geriye dönüp baktığında en çok keyif aldığı çalışmaları soruyoruz. “Türk okullarının ilk kez örgütlü olarak KTC tarafından düşünülüp yaygınlaştırılması” diyor…

KTC herzamanki gibi “34-35 D’Arbly Street W1 8EY” adresindeki mekanında sürekli müdavimi gençlere Türk yemeği sunuyor, internet ihtiyaçlarını gideriyor. Londra’nın göbeğinde Türkçe gazete okuyup, Türk kahvesi yudumlarken tavla başında sohbeti koyulaştırmanıza olanak veriyor.

Türkçe konuşanların toplum olma süreçlerine ve Londra’daki “dava”ya tanık olan bu tarihi mekan, dernek enflasyonunda hala ayaktaysa “Mustafa Gençsoy’un her gün sabah 10’dan akşam 10’a özverili çalışmasındandır” derim…

Uzun yol arkadaşı Umay Hanım’ı geçen Şubat’ta yitiren Mustafa Gençsoy Londra’daki Kıbrıslı Türk ve Türkiyeli toplumun gelişiminin en yakın tanıklarından. Bir gün anılarını kaleme alırsa ilk okuru olmak isterim…

Dostlar yeni gelen yıl eskiyi aratmasın…

1084860cookie-checkGenç arkadaşlara Mustafa Gençsoy’u tanıtırım…
Önceki haberDTK: Kürtlerin önünde başka yollar da var
Sonraki haberMeclisin de halıları değişti
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.