Genç nüfus

Bizim insanımız genellikle açık konuşmaktan çekiniyor olsa da ortamını buldu mu doğrucudur. Onun şurada burada herhangi bir konu açıldığında gülümseyerek kafa salladığına evet evet dediğine bakmayın, içtenlikli olmak gereği duyduğunda taşı gediğine koyacaktır. Örneğin genç nüfus azalıyor dediklerinde onu telaşa düşmüş görürsünüz: aman genç nüfus azalmasın, genç nüfus azalırsa bittik demektir. Ne olur ne olmaz, yerin kulağı var, durduk yerde başımıza iş açmayalım şimdi. Sağına soluna şöyle bir bakınıp kulağınıza eğildiğinde gerçek görüşünü ortaya koyacaktır:
-Şimdi bir telaş başladı ki abim hiç sorma. Genç nüfus azalıyor diyorlar. Genç nüfus mu gerekiyor canım abim, çalıştırmak için mi? Kaç kişi istiyorlarsa verelim. Yarım yamalak da olsa okumuş etmiş adamdan her evde enaz bir tane var. Bizim yeğen geçende sebzecilik yapmaya başladı, maden mühendisi olur kendisi. Korkma abi nüfus falan azalmaz. Şimdi için değil de hani ilerisi için diyorsan ona da aldırma. İlerisi gerisi hepsi bir, o zamana Allah kerim. Birileri biz başkayız deseler de hepsi bir bu toplumun. Çocuk yapmaktan başka zevkimiz var mı? Kafa bu konuda da cinliğe çalışır. Dumanı doğru çıksın. Genç nüfus azalır mı hiç abim benim. Nasıl da gülüyor kıkır kıkır. Çocuk yapmanın zevkini hiçbir şeye değişmez bu toplumun insanı. Yapma desen de yapar.
Önemli olan nedir? Besleyebileceği ve eğitebileceği kadar doğurmaktır. Bunun için dıştan bir yol göstericiye de gerek yoktur: her kişi kendi durumunu ve toplumunun yaşam koşullarını göz önünde tutarak ne kadar çocuk yapması gerektiğine karar verebilir. Tıkır tıkır üretim yapan bir çiftliğin sahibi ya da ortağıysanız istediğiniz kadar çocuk yapın. Fabrikanız mı var? Siz de mi sayarak çocuk yapacaksınız! Yalnız bir şey var, dünyaya getirdiğiniz çocuklara vakit ayırabilecek misiniz, onlara anne baba sıcaklığını duyurabilecek misiniz, onların sıkıntılarını paylaşabilecek misiniz? Ceplerine parayı koyup sokağa salmak yetmez, onların eğitimleriyle ilgilenebilecek misiniz? Sizin eğitiminiz sağlıklı çocuk yetiştirmeye elverecek durumda mıdır? Ayrıca dünyaya getirdiğiniz varlığın ülkenizdeki eğitim kurumlarında yeterince eğitilebileceğine inanıyor musunuz? Aile ortamınızın koşulları çocuğunuzu iyi eğitebilmenize elverir düzeyde midir? Çocuğunuzu uzaktan yakından etkileyecek yakınlarınız aklı başında insanlar mıdır, onların insan yetiştirmek açısından yeterli düzeyde olduklarını söyleyebiliyor musunuz? Bulunduğunuz ortamda kültür üretmekle yükümlü kurumların yapıları genç insanların yetişmesinde olumlu etki yaratabilecek değerde midir? Toplumun iktisadi ve toplumsal yapısı yetişmekte olan genç insana olanaklar sağlayabilecek verimlilikte midir? Çocuklarınız gerçek aydın kişiler olarak yaşama katıldıklarında kendilerini mutlu edecek koşullara ulaşabilecekler midir? Yoksa çocuğunuz kendini bilmeye başladığı anda acıların yoksunlukların sıkıntıların güvensizliklerin çocuğu olmak tehlikesiyle karşılaşabilir mi?
Sırıkla atlayabiliyor musunuz? Ne diyorsun, çok yüksek, atlayamıyoruz, düşüp bir yerimizi kırabiliriz. Buzda kayabiliyor musunuz? Gerek görmüyoruz, oramızı buramızı açıp ona buna göstermek istemiyoruz, ayrıca düşüp bir yerimizi kırma tehlikesi onda da var. Müzikte işler nasıl gidiyor? Çok iyi gidiyor, özellikle arabeske çok güveniyoruz. Roman yazabiliyor musunuz? Bol bol yazıyoruz, özellikle ev kadınları bu konuda çok istekli, zaten örnekleri ortadadır, beklemeyin okuyun. Şairleriniz neler yapıyor bakalım? Harıl harıl yazıyorlar. Pekiyi sinemanız ne durumda? Sıkılmazsanız size birkaç film gösterelim. Felsefe yapabiliyor musunuz? O konuda her şey yolundadır yani düzene uygundur, rahat olalım. Bilim alanındaki başarılarınız? Yabancı dergilerde her yıl bilim adamlarımızın yüzlerce makalesi yayımlanıyor. Kentleşmenin neresindeyiz? En iyi yerindeyiz, her gün göğe doğru biraz daha yükseliyoruz. Kentleriniz her bakımdan güvenli mi? İstediğin saat istediğin yerde dolaş, kimse dönüp bakmaz. Üniversiteleriniz ne durumda? Bizde dağ taş üniversite. Anadiliniz gelişen dünyayla gelişiyor mu? Gelişiyor gelişmesine de şu sıra ne söylediğimiz pek anlaşılmıyor sanki. Demokrat mısınız, demokrasi yolunda ilerleyebildiniz mi? Hepimiz demokratız, demokrasi yolunda da hızla ilerliyoruz, koşarken düşüp bir yerlerimizi kırmazsak iyidir, ancak siz yanlış söylüyorsunuz, “demukrağsi” demeniz gerekiyordu.
İnsan sayıyla değil aklıyla insandır.

644420cookie-checkGenç nüfus

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.