Genel-İş üyesi işçiler krizin faturasını ödememek için iş bırakıyor

DİSK/Genel-İş İzmir şubeleri, krizin faturasının emekçilere çıkarılmasına karşı yarım gün iş bırakıyor.

İzmir’de DİSK’e bağlı Genel-İş üyesi belediye emekçileri, krizin faturasının emekçilere ödetilmek istenmesine karşı bugün yarım gün iş bırakacak. Öğle paydosu ile birlikte hizmet vermeyi durduracak olan belediye işçileri saat 13.00’da Konak Eski Sümerbank önünde toplanarak “Krize karşı diren işçi” diyecek. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan da katılacağı eyleme, KESK ve Türk-İş’e bağlı sendikaların şubeleri de katılacak.

İşçilerin talepleri arasında, yaklaşan toplusözleşme görüşmelerinde ücretlerdeki erimenin giderilmesi, işçi atmaların yasaklanması, vergide adaletin sağlanması, elektriğe, suya, doğal gaza, ulaşıma yapılan zamların geri alınması ve taşerondan kadroya geçirilen işçilerin yapılacak sözleşmelerdeki ücret artışlarından faydalandırılması yeri alıyor. Genel-İş üyeleri insanca çalışma koşulları istedikleri için tutuklanan 3. havalimanı işçilerinin serbest bırakılmasını da isteyecek. BES İzmir şubeleri sevk alarak iş bırakma eylemine katılacak. KESK’e bağlı sendikaların İzmir şubeleri, Türk-İş’e bağlı sendikaların şubeleri ve  TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun aralarında bulunduğu İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de eyleme destek verecek.

SON ANA KADAR HAZIRLIKLAR SÜRDÜ

İş bırakma eylemi öncesi şubelerin hazırlıkları son ana kadar sürdü. İZENERJİ’e de örgütlü Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube, büyükşehir belediyesinin fen işleri şantiyesinde işçilerle bir araya geldi. Gündem değerlendirmesinde bulunan Şube Başkanı Arif Yıldız işçilere eyleme katılım çağrısı yaptı. Hükümetin orta vadeli programının hayata geçmesi durumunda faturanın tamamen emekçilere kesileceğini dile getiren Yıldız taleplerinin dikkate alınmaması durumunda eylemlerinin devam edeceğini dile getirdi. Yıldız, yakın zamanda başlayacak olan TİS görüşmelerinde öncelikli taleplerinin hak kayıplarının giderilmesi olduğunu da ifade etti.

‘FATURA BİZLERE KESİLMEK İSTENİYOR’

Gazetemize açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da ülkedeki ekonomik krizin faturasının emekçilere çıkarılmak istenmesine dikkat çekerek “Bir yanda hükümetin akıldışı ekonomi politikaları sayesinde küplerini dolduran, yelkenlerini şişiren bir avuç patron, bir yanda da büyümeden payını alamayan, ücretleri eriyen, güvencesiz çalışmaya zorlanan milyonlar vardır. 15 yıldır ekonomik büyüme dönemlerinde zirveye çıkan kârlarını çalışanlarla paylaşmayan patronlar ve iktidardaki siyasi temsilcileri şimdi ‘Şirketlerin borcu 81 milyonun borcudur’ diyerek faturayı hepimize ödetmek istemektedir” dedi.

‘KRİZ İLE MÜCADELE, İŞÇİLERİ KORUYARAK OLUR’

Yıllardır büyümeden pay alamayan işçilerin, çalışanlar borçlu değil alacaklı olduğunu dile getiren Sarı şunları söyledi: “Nüfusun yüzde 1’i, dövizin yükselmesi nedeniyle artan dış borçlarını yüzde 99’a ödetmek istemektedir. Nüfusun yüzde 99’u krizi zam yağmuru ve yükselen işsizlik olarak yaşarken, yüzde 1 ise batan şirketlerin kamu kaynaklarıyla kurtarılmasının derdindedir. Krizin bedelini işçilere, emekçilere, halkın dar gelirli kesimlerine ödetmek kriz ile mücadele değildir. Kriz ile mücadele, işçileri koruyarak, emeklileri koruyarak, yoksulları koruyarak olur. Nüfusunun dörtte üçü ücret gelirleriyle geçinen bir ülkede, ücretlilerin yaşamını geriye götüren her önlem, kriz ile değil işçi sınıfıyla mücadele anlamını taşıyacaktır.” Metehan UD / Evrensel İzmir

2231830cookie-checkGenel-İş üyesi işçiler krizin faturasını ödememek için iş bırakıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.