Genetik doping alarmı

GENETİK doping tartışması, ünlü bir gen terapisti olan Lee Sweeney’in bazı sporcuların dayanıklılık ve hızlarını artırması için kendisine başvurduğunu açıklaması üzerine başladı.


Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi profesörlerinden olan Lee Sweeney, şimdilik araştırmalarını sadece fareler üzerinde yürüttükleri halde, antrenörlerin kobay olarak kendi sporcularını deney için teklif ettiklerini iddia etti. Prof. Sweeney, hatta bir üniversite antrenörünün Amerikan futbolu takımının tamamını deney için kendisine teklif ettiğini söyledi.


TESPİT ETMEK MÜMKÜN DEĞİL


Olimpiyat yetkililerine göre gelecekte fizikleri ve performansları ‘genetik oynamayla’ güçlendirilmiş atlet, yüzücü ve diğer sporcuların yaygın olması bekleniyor. Hatta gelecek ay yapılacak Atina Olimpiyatları’nda bile ‘genetik doping’ yaptırmış sporcuların katılması ihtimal dahilinde. Bugün için bu tür bir genetik oynamayı tespit etmek kolay olmadığından, genlerine müdahale edilmiş bu sporcuları belirlemek mümkün olmayacak.


Dünya Anti-Doping Ajansı’ndan (Wada) Frederic Donze, ‘Atletin genetik doping yaptırıp yaptırmadığından yüzde 100 emin olamayacağız, çünkü öyle bir test yok’ dedi.


İLAÇ DEVRİ KAPANDI


Uzmanlar, ilaç alarak doping yapma devrinin kapandığını, artık ‘gen terapisi’yle doping yapılabildiğini belirttiler. Genlerle oynanarak kas yapılarına dayanıklılık kazandırılması ve bunun hiçbir testle belirlenememesi, olimpiyat yetkililerini kaygılandırıyor.

720390cookie-checkGenetik doping alarmı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.