‘Gereğinden fazla Irak’ta kalınmamalı’

Blair, Londra’da düzenlediği aylık basın toplantısında, “Irak’ın bazı bölgelerinde, özellikle Iraklı güçlerin şimdi denetimi almak istediği bölgelerde, gerektiğinden uzun süre kalmamak önemli” dedi.


Bir gazetecinin Irak’ta İngiliz askerlerinin varlığının İngiltere’yi tehlikeye atıp atmayacağı sorusuna ilişkin olaraksa Blair, İngiltere’nın dış politikasının, bazı genç Müslüman İngilizlerin ya da Irak’taki bazı terör eylemlerinin radikalleşmesine yol açtığını düşünmenin “saçma” olduğunu kaydetti.


İngiltere Genelkurmay Başkanı Richard Dannatt’ın Irak’taki İngiliz askerlerinin çekilmesi gerektiği yönündeki açıklamasına atıfta bulunan Blair, askerlerin Irak’ta gerektiği kadar kalacağını söyleyerek, “(Dannatt) Hiçbir şekilde, işimiz bitmeden Irak’tan çekilmemiz gerektiğini söylemedi” diye konuştu.


Dannatt, İngiliz silahlı kuvvetlerinin kapasitesinin sınırına geldiğini ve kendisine emanet edilen görevleri zorlukla yerine getirdiğini söylemişti.


PEÇE TARTIŞMASI


Blair ayrıca, peçenin ayrım işareti olduğunu, Müslüman toplumu dışında kalan bazı kişilerin, bu nedenle kendilerini rahatsız hissettiğini ifade etti.


Başbakan, İngiltere’nin Müslümanların konumuyla ilgili bir tartışmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, “İslam dininin de modernlikle nasıl uzlaşacağı konusunda karar vermesi gerektiğini” söyledi.


Tony Blair, bir okulun Müslüman bir öğretmenin peçeyle derse girmesini engelleyen kararını desteklediğini ifade ederek, Müslüman topluluğun İngiliz toplumuyla ne şekilde bütünleştiği konusunda kapsamlı bir tartışma gerektiğini kaydetti.


Benzer tartışmaların Avrupa ve Müslüman dünyasında da yapıldığını belirten Blair, “insanları bir şey yapmaya zorlamak gerektiğini” söylemediğini tekrarladı. Blair, “Tek söylediğim, bu tartışmayı bütünleşme çerçevesinde ele almamız gerektiğidir” diye konuştu.


İLGİLİ KÖŞE: AÇIK GAZETE’DEN… Faruk Eskioğlu / İngiltere’de asker sivil tartışması


 


 


 


 

795380cookie-check‘Gereğinden fazla Irak’ta kalınmamalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.