Gerçek olan masaldır!

Yörük kültürü ve doğa eğitimi konusunda uzun yıllardır çalışmalar yürüten biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce, kurucusu olduğu sosyal girişimcilik projesi ‘Doğadabuan’ kapsamında hazırladığı ‘İnteraktif Doğa ve Kültür Eğitim-Etkinlik Programı’na Masal Atölyesi ve Film Gösterimi etkinlikleriyle başladı. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Antalya Kepez’de kurulan Antalya Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) gerçekleştirilen etkinlikte, öğrenciler Anadolu masallarının büyülü dünyasını keşfetti.

ÖĞRENCİLER MASALLARDA KENDİLERİNİ BULDULAR
İnce’nin Yörük masallarından derlediği ‘Kayıp Masallar’ kitabının filmi olan Köse eşliğinde öğrencilerle birlikte oldukça eğlenceli bir atölye çalışması ortaya çıkarken, çalışma kapsamında masalların önemi, masal çözümlemesi, yörük kültürü, doğa dili, drama etkinlikleri gerçekleştirildi. Etkinlik boyunca Yörük kültürü, doğanın dili ve masalar konusunda farkındalık kazanan öğrenciler, masal çözümleme ve drama ile de kendilerini ifade etme olanağı buldular.

‘FARKINDA OLAN BİR NESİL, SAYGILI İŞLETMELER HAYAL EDİYORUZ’
‘Doğadabuan’ girişiminin, dünya genelinde giderek daha çok benimsenmeye başlanan ve topluma değer katmayı amaçlayan bir tür ‘sosyal girişimcilik’ olduğuna değinen İnce, “bir yandan bu amaçla doğa konusundaki farkındalığın artması için projeler üretirken, doğanın farkında olan nesillerin varolduğu, doğaya daha saygılı işletmelerin bulunduğu bir gelecek hayal ediyoruz” diye konuştu.

BİR ‘TESELLEMECİ’NİN AĞZINDAN GERÇEĞİN MASALI
Anadolu’nun konar göçer yaşamı sürdüren son Yörük boyu olan Sarıkeçili’lerde masal anlatıcısı dedelere ‘Tesellemeci’ deniliyor. Bir Tesellemecinin ağzından anlatılan ve kuklalarla canlandırılan bir Anadolu masalı olan Kenan Özer’in yönettiği ‘Köse’ filminde gerçek olanın aslında masal olduğu fikrini işlediklerini kaydeden H. Çağlar İnce, “Masallarda insanlığın sırları yatar. Kültürlerin süzgecinden geçen bilgi, ilk önce masallarda dile getirilir” diyor.

KİTAP VE BELGESELERLE DOĞAYA ADANMIŞ BİR YAŞAM
Türkiye’nin biyokültürel çeşitliliğinin korunması ve tanıtılması üzerine çalışmalar yürüten ve girişimleriyle çok sayıda ödül alan H. Çağlar İnce, kitap ve belgesel projeleriyle de toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Masal ve doğa eğitimi konularından yayınlanmış kitapları bulunan İnce’nin, Atlas, Buğday, Tempo gibi dergilerde yayınlanan çok sayıda makalesi okuyucuyla buluştu. TRT’de yayınlanan ve Türkiye’nin yaban hayatını ele alan belgesel programı ‘Henüz Çok Geç Değil’ belgeselinin de yapım ve sunuculuğunu üstlenen İnce, Antalya’nın endemik türlerini konu alan ‘Beşi Bir Yerde’ belgeselinin de yönetmenliğini üstlendi.

1570550cookie-checkGerçek olan masaldır!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.