‘Gerçeklerle propagandayı karıştırdı’

Bush, Irak’ın yönetiminin Iraklılara iadesinin yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada ülkenin terörle mücadele savaşında yeni ve kritik bir cephe olduğunu savunmuştu.

Avrupa medyası Bush’un konuşmasını Irak savaşı konusunda yönetime desteği düşüş eğilimindeki ABD halkını yeniden ikna etmek için önemli bir girişim olarak değerlendirdi.

“NE ÇÖZÜM NE ÖZÜR”

The Guardian, “Başkan fikirlerini tüketti ama, ne çözüm öneriyor ne özür diliyor. Konuşma gerçeklerle, propagandayı birbirine karıştırıyor” yorumunu yaptı.

ABD’deki demokratların da Bush’u, “11 Eylül’ü sömürmekle” suçladığını vurgulayan The Guardian yorumunu şöyle sürdürdü:

“30 dakikalık konuşmasında beş kez 11 Eylül’den söz eden Bush, kamuoyunun zihninde Irak’taki isyan ile El Kaide arasında bağ kurmaya çalıştı. Bu bağlantı savaş öncesinde de gerekçe olarak öne sürülmüş ama iddialar savaş sonrasında çürütülmüştü.”

The Guardian’da makale yazan Timothy Garton Ash da “ABD’liler ayıldı” başlığıyla,
“Irak’ta işler çok kötü gittiği için dış politika iyileşti. Düşünün İran konusunda çözüm sağlanamazsa Bush’un B Planı ne? BM’ye gitmek… Bakın üç yılda neler değişiyor!” diye yazdı.

The  Daily Telegraph ise, “Bush baskılara rağmen sağlam duruyor” yorumunda bulundu.

“BAŞKA ŞANSI VAR MI?”

Fransız Le Monde, “Irak batağı” başlığı altında, Bush’un konuşmasında savlarını yinelediğini söylüyor “Ama başka şansı var mı zaten?” diye sordu.

Le Monde yorumunu şöyle sürdürdü:

“Bush’un batağa saplanıp kalmakla, mağlubiyet içinde çekilmek arasındaki tek çıkışı; kararlı askeri operasyonlarla siyasi bir çözüm umudunun birleştirilmesi ve Irak’taki silahlı çetelerin sığındığı Suriye üzerinde baskı.”

Der Tagesspiegel, Bush’un çekilmenin doğru olmayacağı savına katılırken, Frankfurter Rundschau Amerikan halkının Bush’un talep ettiği sabrı göstereceğine inandığını aktardı.

Danimarka’dan B.T. de Bush’un konuşmasına destek vererek, “11 Eylül olmasaydı Irak savaşı olmazdı. Bush’un bu gerçekten söz etmemesini istemek anlamsız. Yorumcular da başkan ve yönetimin nasıl düşündüğünü anlamaya çalışmalı” yorumunda bulundu.

BUSH’UN KONUŞMASI

Kuzey Carolina’daki Fort Bragg askeri üssünde konuşan Bush, “Irak’taki isyancıların 11 Eylül saldırılarını düzenleyenlerle aynı canice ideolojiyi paylaştıklarını” savundu ve “onlar bize evimizde saldırmadan, onları dışarıda yenmeliyiz” dedi.

Bush ABD televizyonlarından canlı yayınlanan konuşmasında Irak’taki askerlerin çekilmesi için bir takvim belirlenmesi çağrılarını reddetti ancak ülkeye daha fazla asker göndermeyi de düşünmediğini söyledi.

Daha fazla asker sevkinin, Iraklılar’ın isyancılarla mücadelede öncü rolü üstlenmesi stratejisini baltalayacağını savunan Bush bir çekilme takvimi vermenin, isyancılara umut kaynağı olacağını ve Irak halkına yanlış bir mesaj vereceğini öne sürdü.

Bush “Irak’ta gerektiği kadar kalacağız, gerekenden bir gün fazla değil” diyerek, Irak’taki eziyetlerin süreceğini ama sonucun buna değeceğini belirtti.

 

1109910cookie-check‘Gerçeklerle propagandayı karıştırdı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.