Gerilimli başladı, tokalaşarak bitti

CHP Genel Merekzi’nin isteği ile Kervan Düğün Salonu’nda yapılan ilk CHP İngiltere Birliği Genel Kurulu oldukça hararetli tartışmalara sahne oldu. Saat 11’de başlayacağı duyurulan seçim, aidatlarını yatırmamış üyelerin aidatlarını yatırmaları ve listelerde yapılan kontroller nedeniyle iki saat gecikmeli başladı.

Genel Kurul’a Ankara CHP Genel Merkezi’nden kimsenin katılmamış olması delegelerde rahatsızlığa yol açtığı gözlendi. Kulislerde yapılan tartışmalarda bu seçimin usüle uygun olmadığı, Genel Merkez’in kongre sonucunu tanımayacağı dile getirildi.

Başkan Baki Düzgün’ün aday olmadığı Kongre’de Divan Kurulu üyelerinin belirlenme tartışması havanın gerilmesine yolaçtı. Yapılan açık oylamada oy çokluğu ile Hasan Taşlı’nın Genel Kurulu yönetmesine karar verilmesine karşın Genel Kurul, en eski CHP destekçilerinden “kendisine has üslubuyla” Ziya Akşahin’in yönetiminde gerçekleştirildi.

Taşlı’nın, “Birlik zamanı diyorsak, listeleri birleştirelim. Tek liste ile seçime girelim. Başkanlık dönüşümlü olsun” önerisi büyük alkış almasına karşın, iki ortak listenin üyelerince reddedildi.

Genel Kurul, Baki Düzgün’ün eski yönetime ilişkin faaliyet raporunu sunmasıyla devam etti. Düzgün, özetle imkânlar dahilinde çalışmaya gayret ettiklerini, Cumhurbaşkanlığı seçimelerinde Ekmeleddin İhsanoğlu’nun İngiltere’de aldığı yüzde 51’lik oyun Avrupa’da alınan en yüksek oy olduğunu, potansiyelinin daha çok olduğunu belirtti. “İyi çalışırsanız bu oran neden yüzde 70’e çıkmasın? Öncelikle seçim kütüklerine yazılma işlemi tamamlanmalı. 24 gün sürece oy verme işleminde aktif görev alınmalı” diye konuşan Düzgün, seçimde kim seçilirse seçilsin bundan sonra yeni yönetimin hizmetinde olacağını söyledi.

Eski yönetimin mali raporunu takdim etmesi salonda yeniden gerilime neden oldu. Bazı üyeler, tüzüğe aykırı olarak üye listelerinin hâlâ belirlenememiş olmasını gündeme getirdiler. Eski yönetim aleyhine söz alan üyeler “şeffaf” olunmadığı eleştirisinde bulundular.

Eski yönetimin faaliyet raporu salon tarafından üç defa oylanmasına karşın oylar eşit çıkınca oy çokluğuyla bilirkişi tayin edilmesi ve eski yönetimin hesaplarının bu bilirkişilerce denetlenmesi karara bağlandı.

Başkan adaylarının konuşmaları da gecikmeyle başlayabildi. Konuşmasına kendisini tanıtarak başlayan “CHP İngiltere Dayanışma Derneği Başkanı” Seniha Russell, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi koşullara dikkat çekerek CHP’nin daha aktif siyaset yapmasının gerektiğini söyledi.

Başkan adayı Hasan Dikme ise Atatürk’ün partisinin bir neferi olduğunu vurgulayarak İngiltere CHP’nin tek çatı altında toplanması gerektiğini belirtti. Dikme’nin CHP’nin Londra ofisinin açılması, Türkiyeli göçmenlerin sorunlarıyla daha yakından ilgilenilmesi vaatleri arasında yer aldı.

Aday konuşmaları ardından üyelerden Ayhan Peker ve Cemal Köksal’ın başkanlık adaylığı salonda bir başka tartışmaya neden oldu. Divan Kurulu sözkonusu adayların listelerini hazırlamamış olmaları nedeniyle başvurularını reddetti. İki yeni adayın itirazı üzerine bu sefer salonun görüşü alındı ve oy çokluğu ile adaylıkları kabul edilmedi.

Oylama öncesinde saat 15’te oy kullanacak üyelerin sayısının belirlenmesi süreci başladı. Oy verme işlemi yeni gerilimlerin yaşandığı saat 16.30’a kadar sürdü.

Oyların sayımı sırasında salonda iki adayın listesinde yer alan isimler ve Divan Kurulu üyeleri dışında kimse kalmadı. Sayımın sonuna doğru suların durulduğu gözlendi.

Düzgün yeni yönetimi hizmetinde olacağını tekrar vurguladı. Bunun üzerine iki aday da yanyana geldi. Eski Başkan’la birlikte el ele tutuşarak birlik ve beraberlik mesajı verdiler. Seçim 99’a, 92 Hasan Dikme’nin üstünlüğü ile sonuçlandı. (FOTOĞRAFLAR: Mustafa Köker – Erovizyon)

853540cookie-checkGerilimli başladı, tokalaşarak bitti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.