‘Gezi yeni bir Türkiye’nin habercisi’

Bakırköy Belediyesi ve MonoKL Yayınları’nın Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlediği “Küreselleşme ve Yeni Sol Konferansı”na katılan ünlü Fransız filozof Alain Badiou,” Gezi Direnişi’nin , Fransa’da da büyük ışık yaydığını belirtti.

Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen’in öncülüğünde düzenlenen konferansta konuşan Badiou, “Gezi, yeni Türkiye’nin habercisidir”dedi.

“Bugün direnmek ne demektir?” başlıklı oturumda konuşan Alain Badiou, Gezi Direnişinin silahsız bir direniş olduğu halde başta Fransa olmak üzere dünyada büyük bir ses getirdiğini belirtti.

Badiou şöyle konuştu:

“Gezi dünyaya yeni bir Türkiye göstermiştir ve gelecek bu yeni Türkiye’nin olacaktır. Gezi Direnişi toplumun bütün kesimlerinden insanı bir araya getirmiştir. Gençler, yaşlılar, Türkler, Kürtler, kadınlar, erkekler, yoksullar, zenginler, sanatçılar toplumdaki kimlikleriyle oradaydılar. Daha önce imkansız görülen birliktelikleri ortaya koydular. Ve birbirleriyle de kuvvetli iletişim kurdular. Bu çok önemliydi. Gezi yalnızca siyasi bir ifade değil aynı zamanda yeni bir toplumsal birliğin , yeni bir kolektif öznenin kurulmasıdır. Gezi Direnişini diğer direnişlerden ayıran en temel özelliği ise; direnişlerin negatif, yıkıcı bir özelliği olmasına rağmen Gezi’de yeni özneyle direnişin pozitif ve yapıcı unsurlarını gördük. Silah olmadan da direniş yapılabileceğini tüm dünyaya göstermiştir. Programlanmış şiddet yoktu.Bu eyleminizin iyi muhafızı olun. Farklılıkları muhafaza ederek eşitlikçi olacak şekilde yeni bir yaşam biçimi oluşturmalısınız. Aksi taktirde direniş kırılgan olur.“

Alain Badiou, Siyasi partilerin de biraz devlete benzediğini ifade ederek,”Direniş oysa devlete karşı yapılan bir harekettir ve siyasi partiler işin içinde olsaydı direniş bu yüzden başarısız olurdu“ diyerek sözlerini bitirdi.

Alain Badiou ile aynı oturumda konuşan Ahmet Soysal da,” Her kendiliğinden ayaklanmanın özü, özgürlük ve eşitlik öğretisindedir. Ayaklanmalar anarşisttir, komünisttir, özgürlükçüdür.”diye düşüncelerini söyledi.

Konferansta bugün (12 Ekimde )saat 16.30’da başlayacak ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı oturumunda Alain Badiou’nun yanı sıra ünlü filozof Slavoj Zizek de konuşacak.

1398710cookie-check‘Gezi yeni bir Türkiye’nin habercisi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.