Gezi’den Kobaniye’yi anlattılar

Gazeteci İsmail Saymaz ve Ahmet Şık, DAY MER’in Londra Toplum Merkezi’nde düzenlediği “Gezi’den Kobani’ye Türkiye” başlıklı söyleşi de konuştular…

Arif Bektaş’ın yönettiği söyleşiye 300’den fazla dinleyici izledi.

Ismail Saymaz söyleşide şunları söyledi:

“Herkesin bir gezi parkı var. Benim de aklımda CNN International muhabirine başına gelenler geldi. Onlar 4 muhabirle takip ettiler. Muhabir canlı yayında iken gaz geldi. O sırada ekrana biri geldi. Muhabirin yüzüne bi sey sıktılar. Stüdyodakiler bu ‘Nedir’ diye sordu. Muhabir ‘Bilmiyorum ama rahatladım’ dedi. Gezi parki böyleydi. Gezi parkı binlerce beyaz Türkün sokağa indiği yerdir. Bu sırada Okmeydanı’ndan gelen devrimcilerin ‘Kıbrıs gazisi’ muamelesi gördüğü yerdir gezi parkı…”

“Alevi olmanın suc oldugu bir dönemden geçtik” diyen Saymaz şöyle devam etti:

“KCK’da 900 tutuklu vardı. ‘Herkese bir örgüt kampanyası’ndan geçirildik. Yenisi bulunmazsa eski bir örgüte bağlandı. Olmayan örgütlerle insanlar kamusal alanlardan dışlandılar. Şehirli orta sınıf cok bel bağladığı devletin şamarını yedi. Devletle birleşme umitleri kalmadı. Meclis’te temsil efilme olanakları kalmadı…”

Saymaz, “Sendika üyesi olmak da adeta suç oldu” diyerek şunları söyledi:

“Ve insanlar sokağa çıktı. Doğrudan demokrasi hareketi iste temsili demokrasinin tükendiği noktada başladı. Kürtlerin gezi parkına katılmaması anlaşılır bir şeydir.
Ancak bugün anlaşıldı ki AKP’nin demokratik bir çözüm derdi yok. Böyle bir geçmişi de yok… CHP, HDP ve sosyalistler ortak bir noktada bulunmadığı surece Kürt meselesi çözülemez. Bunun icin de Gezi Parkı’nda olan kesimlerin meseleyi kavraması gerekir. Aynı şekilde Kürtlerin de Batı’da olan biteni anlaması gerekir…”

Ahmet Şık ise “AKPliler aslında meseleyi dogru anladı” diyerek şu yorumu yaptı:

“Nesnel gerceklik ile medyatik gerceklik arasında korkunç bir uçurum var. Medyanın bugünkü durum ortada. Gezi’yi ne CHP ne de RDP karşılamaz. Doğru olan sınıf temelli bir siyaset yapmak bence… HDP bu yuzden henüz Türkiye Partisi olamadı. HDP’yi büyütecek doğal tabanin siyasal adresi yok. Bu konuda siyasal baskı oluşturabilecek bir yapı yok. Seksen darbesi sonrası ortaya çıkan birSHP’ye ihtiyaç var. Sosyal demokrat degilim ama örnek vermek icin söylüyorum. CHP’nin durumu ortada. Sağcı adayları sağla mücadele etmek için aday gösteriyor. AKP geziden korktuğu kadar hiçbir şeyden korkmadı.”

“Gezi isyanı Turklerin Kürt olmayı öğrendiği bir süreçtir” diyen Şık şöyle devam etti:

“Devletin eski sahipleri kafasına sopayı yiyince Kürtlerle birlikte mücadele etmeyi öğrendi. Erdoğan Kürt meselesini çözmek yerine yönetmek derdinde. Burası hileli bir kumar masası… Rojava’da dindar bir yapı olsaydı AKP böyle mi davranırdı? Kürt hateketi gücünün zirvesinde iken biraz elini yükseltmeli. İnsanların sokaga çıkıp ölmesi anlamına gelmiyor bu. Medyanın böyle olduğu bir yerde Türklerin kürt meselesini anlaması cok zor. Bunun karşısında en iyi yol simdilik boykot…”

Şık, “Anadolu’da insanların muhalefet yapabildiği tek yer CHP” diyerek şunları söyledi:

“CHP tabanında bir değişim yaratmak mümkün. Yakın vadede en iyi muhalefet imkanı bu… Belediye tecrübesini de katarsak AKP’nin 20 yillik bir tecrübesi var. Bugünkü dini, ahlaki, siyasi yozlaşmayı benimseyen bir kültür var. Böyle bir nesil geliyor… CHP derken parti değil parti tabanından söz ediyorum…”

852340cookie-checkGezi’den Kobaniye’yi anlattılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.