GİK DER Festivali’nde çoşku vardı…

Göçmen İşçiler Derneği’nin (GİK DER) 10’ncu kez düzenlediği ve bu yıl temasını “ırkçılık karşıtı” olarak açıkladığı festival park şenliği ile sonlandı.

Geçen pasar Pazar (8 Temmuz) saat 12’de de Edmonton’daki Pymmes Park’ta (N9 9SU) düzenlenen park festivalinde Selçuk Balcı, Grup Seyran, Rakka, Edika, Kırkısraklılar Halk Oyunları Ekibi, Göksunlular Kadın Korosu sahne aldı. Havanın çok sıcak olmasına karşın festivale beş binin üzerinde katılım olduğu sanılıyor.

İbrahim Avcıl’ın sunuculuğunu üslendiği festivalde GİK DER yöneticilerinin yanısıra yerli gazeteci ve sendikacılar da yaptıkları kısa konuşmalarda Türkiye ve İngiltere’deki her türlü ırkçılık ve ayrımcılığı protesto ederek, insan haklarına sahip çıkılmasını istediler.

Festival alanında otantik yiyecek satılırken sponsor firmaların tanıtım tezgâhları da yer aldı. Dev sahnede sanatçılara halayla eşlik eden gençler ve ailecek piknik yapanlar renkli tablolar oluşturdu.

BİR AY SÜREN FESTİVAL

GİK DER Festivali, 5 Haziran Salı günü saat 19’da “Wedge House, White Hart Lane N17 8HJ” adresindeki yeni mekânında resepsiyon ile başlamıştı.

10 Haziran Pazar saat 14’de GİK DER lokalinde “OHAL’de seçim süreci, olasılıklar ve ne yapmalı” başlıklı panelde gazeteci yazar Ertuğrul Mavioğlu, BirGün yazarı Gözde Bedeloğlu ve siyasetçi Şafak Arabacı konuştu.

GİK DER toplumda bir ilki gerçekleştirerek eşcinsellere karşı önyargıları masaya yatırdı. 17 Haziran saat 14’de GİK DER lokalinde “LGBTİQ+’lere yönelik önyargılar ve ayrımcılık” başlıklı panelde Kızıl Okyanus aktivisti Eda Kırmızı ile Cambridge Üniversitesi doktora adayı Hakan Sandal konuşmacı olarak yer aldı.

24 Haziran’da bütün GİK DER üyesi ve dostları piknikte bir araya geldi. 30 Haziran saat 11-19 arasında da ’16 Bull Lane Edmonton N16 1SX’ adresinde (Alxas Derneği karşısındaki park) Tilkililer Dayanışma Derneği, Alxas-Der, Kırkısraklılar Derneği ile ortak ‘Çocuk Festivali’ düzenlendi.

AMAÇ: DEMOKRASİ MÜCADELESİNDE FARKINDALIK YARATMAK

GİK DER eş başkanı Helin Peköz, GİK DER’in kuruluş yıllarında Türkiye’deki demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenlerin unutulmamasını tema olarak aldığını belirterek şunları söyledi:

“Son iki yıldır temamızı küresel bir sorun olan ırkçılığa karşı mücadele olarak saptadık. Türkiye’nin yanı sıra yaşadığımız bu topraklarda da ırkçılık ve ayrımcılık özellikle biz göçmenlerin öncelikli sorunu olmayı sürdürüyor. Göçmenlerin yaşadığı 24 katlı Greenfell Tower yangınını unutmadık. Göçmenlerin bütün yaşam alanlarında ırkçılığı görebilirsiniz. Biz İngiltere’de yaşayan bütün kültürlerle birlikte ırkçılığa karşı ortak mücadelede varız diyoruz…”

Peköz, bu yıl 10’ncu kez düzenledikleri “Irkçılığa karşı” temalı GİK DER Kültür ve Sanat Park Festivali’ne toplumun ilgisinden memnun olduklarını belirterek, festivalin toplumun bir araya gelerek piknik yaptığı eğlendiği bir etkinliğin ötesinde demokrasi mücadelesi ve ırkçılığa karşı duruşta seslerini birleştirdiği bir organizasyon olarak niteledi.

2207570cookie-checkGİK DER Festivali’nde çoşku vardı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.