Gik-Der’in online festivalinde ırkçılık karşıtlığı öne çıktı

TUNCAY BİLECEN / LONDRA – Göçmen İşçiler Kültür Derneği (Gik-Der) her yıl geleneksel olarak Kuzey Londra’da düzenlediği 12. Kültür ve Sanat Festivalini bu yıl salgın nedeniyle online olarak gerçekleştirdi. Binlerce kişinin online olarak takip ettiği festivalde ırkçılık karşıtı vurgu öne çıktı. 

İlkay Akkaya, Erdal Erzincan, Pınar Aydınlar, LaWje, Vardiya, Canan Sağlar ve İbrahim Kırılmaz ve Suna Alan gibi sanatçıların sanal olarak konuk oldukları 12. Gik – Der Kültür ve Sanat Festivali online olarak gerçekleştirildi. Can Dündar, Ercan Kesal, Steve Sweney, Barbaros Şansal, Sedat Şenoğlu, Alp Altınörs, Murat Çepni, Sinan Özbek, Öztürk Türkdoğan, Feryal Clark, Nesil Çalışkan, İsrafil Erbil ise festivale destek mesajlarını online olarak ilettiler. 

Gik-Der Eş Başkanı İbrahim Avcıl, açılış konuşmasında ırkçılığın sınıfsal boyutuna dikkat çekerek festivali Amerika’da polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden George Floyd şahsında tüm nefes alamayanlara atfetti. Bu yüzden festivalde “ırkçılığa hayır, nefes alamıyorum!” vurgusu hakimdi. 

İbrahim Avcıl, ilk yıllarda festivali her yıl Nâzım Hikmet gibi önemli kişilere atfen yaptıklarını, son üç yıldır ise parklarda festival düzenlendiklerini belirtti. Bu yıl Covid – 19 salgını nedeniyle festivali online olarak gerçekleştirdiklerini ifade eden Avcıl, “itiraf etmek gerekirse, online festivalin bu kadar zahmetli olacağını düşünmemiştik. Festivalin gerçekleşmesi için bu işin teknik boyutunu bilen otuzun üzerinde arkadaşla çalıştık. Buradaki arkadaşların çoğu üç – dört günden bu yana uyku uyumuyor. Hem İstanbul’da hem de Londra’da stüdyolar kurduk, burada çekimler gerçekleştirdik. Online festival yapmak parkta festival yapmaktan çok daha zormuş, bize bu konuda destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi. 

White Hart Lane Wedge House’da gerçekleşen festivalin açılış davetine Londra’daki sivil toplum örgütlerinden birçok temsilci katıldı.
__________________

[email protected]

2429500cookie-checkGik-Der’in online festivalinde ırkçılık karşıtlığı öne çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.