Gül-Ahmedinejad’tan dostluk mesajı

İran resmi haber ajansı İRNA’nın, Ahmedinejad-Gül görüşmesinin içeriğine ilişkin haberine göre Ahmedinejad görüşmede, Türkiye ve İran arasında kültür ve inanca dayalı tarihi ilişkiler olduğunu, iki ülke arasında çok ortak değerler bulunduğunu söyledi.


Mevcut ilişkilerin yanı sıra iki ülke arasında bütün alanlardaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Ahmedinejad, “Türkiye ve İran’ın bölge ve İslam dünyasındaki önemi açıkça bellidir. İki dost, komşu ve kardeş ülke, bütün alanlarda ilişkilerini geliştirmek için iyi bir potansiyele sahip. Bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
Türkiye’nin İran’ın nükleer enerjiden barışçıl amaçlı yararlanması yönündeki olumlu yaklaşımı dolayısıyla teşekkür eden Ahmedinejad, şunları söyledi:


“İran sorununa dair iyi kararlar almak için evrensel huzur ortamının devamı gerekiyor. Bütün tarafların huzurlu bir ortamın oluşması için yaptığı çalışmalar, İran sorununun çözümü için olumlu bir süreç ortaya çıkarmıştır. İki tarafın da çok anlayışlı bir şekilde bir çözüme varmaları için müzakere etmeleri gerekiyor. İran, her zaman adil bir şekilde müzakereden ve önkoşulsuz sorunun çözümünden yanadır. 5+1 ülkelerinin önerisini incelemek için uzman komisyonları kurduk. Bu komisyonlar öneriyi milli çıkarlar doğrultusunda ve olumlu bir bakış açısıyla inceliyorlar. Bu incelemelerin bitiminde kendi görüşlerimizi Ağustos’un 22’sine kadar açıklayacağız.”


Türkiye ve İran’ın bölgesel ve uluslararası konularda çok önemli role sahip olduklarının altını çizen Ahmedinejad, Irak’ta barış, istikrar ve güvenin sağlanması için iki ülke arasında müzakere yapılması gerektiğini de belirtti.


BAKAN GÜL


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mektubunu Ahmedinejad’a sunan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül de “Başka ülkelerin mesajlarını İran’a sunmak için burada değilim. Ben sadece Türkiye’nin Sayın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşlerini, dostluk mesajını, Türkiye hükümeti ve halkının mesajını İran’a sunmak için burada bulunuyorum” dedi.


Türkiye’nin, barışçıl amaçlı nükleer teknolojiden yararlanmayı İran ve bütün ülkelerin bir doğal hakkı olarak gördüğünü ifade eden Gül, “Biz Türkiye olarak İran’ın nükleer sorununun müzakereyle çözülmesinden yanayız” diye konuştu.

1031440cookie-checkGül-Ahmedinejad’tan dostluk mesajı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.