Gül: Avrupa’ya verdiğimiz sözü tuttuk


Gül, “Avrupa’ya Kıbrıs sorunun çüzümü, AB uyum reformları ve Müslüman dünyasında reformlar konusunda verdiğimiz sözleri tuttuk” dedi.  


Londra’da konferanslar vermek ve ‘Türkler’ sergisini gezmek için bulunan Gül, London School of Economics’de AB Yolunda Türkiye’ başlıklı konferansta konuştu.


Türkiye-İngiltere ilişkilerinin AB ve iki ülke ekonomisi için sinerji yaratacağını belirten bakan, Türkiye’de yatırım yapan 500 İngiliz şirketinin geçen yıl yüzde 37 oranında ticari değer artışı sağlamayı başardığını söyledi.


Gül Londra’ya önceki Londra gelişinde verdiği sözleri tuttuğunu vurgulayarak şunları söyledi:


“Türkiye’de yapacağımız reformlar AB kapısını açacaktı.  17 Aralık’ta bunu gerçekleştik.. Türkiye ve Avrupa bir çok ekonomik ve siyasi dalda sinerji yaratmasını sağladık. Özellikle Orta Doğu, Irak ve Kafkaslar’daki sorunların çözümünde işbirliği yaptık… Bu eşgüdümlü çalışma 3 Ekim’den sonra çok daha da gelişecektir…”


“REFORM AZMİMİZ SÜRECEK”


Reformları Uygulama Grup Başkanı olduğunu belirten Gül, “AB uyum yasalarının en iyi şekilde uygulanmasına çalışıyorum. Demokrasimizi gittikce mükemmelliğe doğru giden bir prosedür oalrak görüyoruz. Reform azmimiz eskisi gibi hırslı bir şekilde sürüyor.


MÜSLÜMAN DÜNYASINA ETKİSİ


Müslüman dünyasının Türkiye’nin AB’ye girmesine ilgi duyduğunu belirten bakan, Müslüman kültür konusunda şunları söyledi:


“Geçen Londra gezimde Müslüman dünyasında reform gerektiğini söylemiştim. Büyük Orta Doğu Projesi henüz başlamamıştı. Türkiye’nin reform tecrübesine Orta Doğu ülkeleri ilgi gösteriyorlar. AKP’nin öncülüğündeki reformların kökeni halka dayanmaktadır. AB’ye eşit konumda üye olunmasında bir araç olacak reformlar, dış empoze yerine ülkenin iç dinamikleriyle gelişmektedir. Yüzde 99’u Müslüman olan Türkiye’nin geleneksel kültürü, çağdaş hukuk sistemine, kadın erkek eşitliğine karşı değildir.


Bakan, daha önceki Londar ziyaretinde Kıbrıs konusunda barışçıl ve kalıcı çözüm için kalıcı adımlar atma sözünü de yerine getirdiklerini belirtti. 


Gül, Güney Kafkasya’daki sorunları çözmek için çaba gösterdiklerini de vurgulayarak “Ermeni meslektaşıma son iki yılda Karabağ sorunu çözmek için 6 kez görüştüm. Ermeniler’in Karabağ işgalinin sona erdirmesi Türkiye ile ilişkilerini de normalleştirecektir” dedi. 


ORTA DOĞU’DA İSTİKRAR UNSURU


Türkiye’nin Orta Doğu’da istikrar unsuru olan bir ülke olduğunu belirterek şöyle konuştu:


“Hem Filistin, hem İsaril’e giderek çözüm konusunda görüşlerimizi sunduk. İki tarafta hoş karşılayarak değerlendirme yapacaklarını söylediler. Orta Doğu’da çok hassas bir dengedeki barışçıl girişimlerin bozulmaması gerekir. İsaril Gaza’dan çıktıktan sonra güvenlik ve ekonomik konularda daha çok uluslararası çaba gerekmektedir. Türkiye  bu süreçte uluslararası çabaları katkıda bulacağını açıkladı…”


Bakan, Irak ve Afganistan’da sorunların bir kısmının çözülmesine karşın terörden uyuşturucuya pek çok karmaşık sorunun artarak sürdüğünü söyledi. Gül, bölgedeki sorunlara karşı ortak akıllıca bir yaklaşım gerektiğini sözlerine ekledi.


STRAW’LA DA GÖRÜŞTÜ


Gül, LSE toplantısı öncesinde de İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile görüştü. Görüşme sorasında Türk gazetecilerle sohbet toplantısı yapan bakan, İngiltere’nin, Kıbrıslı Türklere yapılan haksızlığın en çok farkında olan ülke durumunda olduğunu söyledi.


Gül, İngiltere’nin Kıbrıslı Türklerin sorunlarını dikkate aldığını ancak, İngiltere’de de seçim sürecine girilmiş olmasının durumu biraz güçleştirdiğini anlattı.

1019650cookie-checkGül: Avrupa’ya verdiğimiz sözü tuttuk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.