Gül, Barroso ile görüştü

Gül ve Barroso, temaslar sonunda ortak basın toplantısı yaptılar.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-AB ilişkilerini ve küresel güncel konuları ayrıntılı olarak ele aldıklarını ifade ederek, “Bu süreç kolay bir süreç değildir. Uzun bir süreçtir. Yapılacak birçok iş vardır. Türkiye ulusal programını ilan etmiş, bu çerçevede başmüzakerecisini atamıştır. Bunlar, yeni bir döneme girildiği için yapılmıştır. Bu süreç, stratejik bir süreçtir. Türkiye’de herkes bu konuda kararlıdır. Türk halkı da bu sürece sahip çıkmaktadır. Bu, bu şekilde devam edecektir, kimsenin şüphesi olmaması gerekir” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Barroso da Gül ile çok kapsamlı görüşmeler yaptıklarını belirterek, uzun vadeli stratejik çıkarlar açısından Türkiye ile AB’nin birlikte çalışmalarının önemine değinerek, çok sağlam ve güçlü ilişkilerin söz konusu olduğunu ifade etti.

“TÜRKİYE İYİNİN TARAFINDA OLAN GÜÇ”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’yi Orta Doğu, Afganistan, Pakistan ve Kafkasya gibi dünyanın birçok sorunlu bölgesinde “iyinin tarafında olan bir güç” olarak tanımladı.

Onur konuğu olarak katıldığı Avrupa İş Dünyası Zirvesi’nde konuşan yapan Gül, Türkiye ve AB’nin çıkarlarının birçok alan ve coğrafyada örtüştüğüne dikkati çekerek, ”Çok açık ki Türkiye ve AB arasındaki sinerjinin artırılması her iki tarafın ortak çıkarınadır” dedi.

Bu sinerjiyi olumsuz etkileyen Kıbrıs sorunu gibi engellerin daha fazla vakit israfına yol açmadan kaldırılmasını isteyen Gül, Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin barışçıl çözüm için üzerine düşen sorumluluğu bugüne dek yerine getirdiğini söyledi.
Gül, “Aynı tutumumuzu sürdüreceğiz. Vizyonumuz kapsamlı çözüme ulaşıldıktan sonra Doğu Akdeniz’de Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs adasıyla birlikte Avrupa’nın yeni bir güçlü ayağını oluşturmaktır” diye konuştu.

AB yolunda yaptığı reformlarla yakaladığı dönüşüm sürecini ilerleten Türkiye’nin bu yolda ilerlemeye kararlı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, AB’nin de Türkiye’ye karşı “objektif, adil ve öngörülebilir olması, oyunu kurallarına göre oynaması gereğine” işaret etti.

Gül, AB’nin ekonomik durgunluk, işsizlik, yaşlanan nüfus, yasa dışı göç, terörizm, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi en önemli sorunlara Türkiye’yi içine alarak çok daha etkili çözüm üretebileceğini de söyledi.

1491370cookie-checkGül, Barroso ile görüştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.