Gül: Dersim arşivleri açılmalı

Abdullah Gül: Büyük devletler tarihinden korkmaz. Tarihte acı tatlı dönemler çok.

Gül, ‘Youtube world view’ kanalında 100 bin oy kullanan internet kullanıcılarından gelen 2 bine yakın sorudan en çok oy alan 15 soruyu yanıtladı.

GÜNLÜK POLEMİK OLMASIN

Gül, Dersim olaylarının aydınlatılması için G.Kurmay arşivlerinin açılıp açılamayacağı sorulunca “Bu konuyu üniversite yıllarında okudum” dedi ve şöyle konuştu: Bizim tarihimiz büyük. Tarihte acı tatlı dönemler çok. Yakın tarihimizde Dersim olayları da çok üzücü, insanın vicdanıyla, bugünkü insan hakları uygulamalarıyla çok bağdaşmayacak… Bu benim kendi bilgilerimden ulaştığım kanaattir. Bununla ilgili arşivlerin açılmasında hiçbir mahsur olmadığı kanaatindeyim. Büyük devletler, ülkeler, milletler tarihlerinden korkmaz. Biz bunu açıkça söylüyoruz. Daha tartışmalı konularda da arşivlerimizi açıyoruz. Yeter ki bu konular, günlük polemik mevzusu yapılıp da bunların üzerinden başka yerlere ulaşmak, başka amaçlar peşinde koşmak olmasın. Yeteri kadar olgunluğa ulaştığımız kanaatindeyim. O bakımdan arşivlerimizin bilim adamlarına, tarihçilere açılmasında sakınca olmadığı kanaatindeyim.

KADINA ŞİDDET ÜZÜYOR

Gül, kadına yönelik şiddete karşı cezaların yeterli olup olmadığı sorusu üzerine “Üzücü bir konuyla başladık” dedi. Kadına şiddetin herkesi üzdüğünü dile getiren Gül, bu konuda geçen mayısta Avrupa Konseyi’nde sözleşme yapıldığını, sözleşmeyi TBMM’nin geçen hafta kabul ettiğini, kendisinin de pazartesi onayladığını söyledi. Gül “Daha kesin bir mücadele tarzı olacak, cezalar ona göre ayarlanacak. Ayrıca şiddetin önlenmesiyle ilgili işin eğitim tarafı da var. O bakımdan bunu ciddiye almamız gerekir. Aslında bu belki her zaman vardı ama son dönemde basının duyarlılığı, daha çok bu konuları işlemeye çalıştı. Her şey evin içinde kalıyordu belki. O korku duvarları da aşılmış oldu. Onun için ortaya çıkıyor ve mücadele güçlü bir şekilde devam edecek” dedi.

N.Ç. DAVASI ÇOK ACI

N.Ç davasını “maalesef çok acı” diye niteleyen Gül, “Bazen hukuk, kurallar, kanunlar da eskiyor. Onların da yenilenmesi gerekiyor” dedi.

KÜRT SORUNU

Gül, “Kürt sorunu konusunda iyi şeyler olacak demiştiniz? Neden olmadı?” sorusu üzerine şunları söyledi: “Soruyu soran arkadaşımız elini vicdanına koysun. Aslında iyi şeyler oldu. 5-10 sene geriye gittiğimizde Kürt meselesi konuşulamazdı, ’Kürt’ bile denilemezdi. Daha iyi şeyler olabilirdi ama samimiyetle ifade etmek isterim ki daha iyi şeylerin olmasından terör örgütü çok rahatsız oldu. Kızılay’-da, Taksim’de, Bingöl’de saldırılar yaptılar sivil insanlara karşı. Bu iyi şeylerin daha da olmasını önlemek istediler.”

SURİYE’DE İÇ SAVAŞ

Cumhurbaşkanı, Suriye’de iç savaş çıkması ihtimaliyle ilgili soru üzerine “Suriye’de görmek istemeyeceğimiz şey bu” dedi.

BEDELLİ ÇOK TARTIŞMALI

Gül, bedelli askerlik yasasının ne kadar adil ve demokratik olduğuna ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı: “Öyle ki bir aile alalım, bir oğlu var, eğer askere gitmediyse böyle bir yasa çıksın istiyor. Oğlu askerdeyse ’bu niye çıkıyor’ diyor. Çok tartışmalı bir konu gerçekten. O yüzden hükümetlerin işi de kolay değil. Vicdani bir rahatsızlık oluşturmaması çok önemli. Bundan gelecek gelirlerin genel bütçe içine konulmadan, harcanacağı yerlerin açıkça belirtilmesi, özellikle de maddi imkanları olmadığı için askere giden ailelere bu fonlardan güçlü yardımların yapılması… Bunun çok dengeli bir şey olacağı kanaatindeyim.”

UZUN TUTUKLULUKTAN RAHATSIZIM

Tutukluluk süreleriyle ilgili soru karşısında Gül, uzun tutukluluk sürelerinden rahatsız olduğunu yineledi. Bu konudaki rolünün çağrıda bulunmak ve konuşma yapmak olabileceğini dile getiren Gül, daha önce de çağrıda bulunduğunu anımsattı. Gül, “Uzun tutukluluk süreleri cezalandırmaya dönüşüyor ve bundan gerçekten rahatsız oluyorum. Onun için yargılama sürecinin süratlendirilmesi, bununla ilgili bütün imkanların toparlanıp bunların gecikmemesi gerekir ve bir an önce insanların varsa hatası ortaya çıkması, yoksa serbest olması gerekir. Bu çağrımı tekrarlıyorum” dedi.

1320630cookie-checkGül: Dersim arşivleri açılmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.