Gül: Irak’ta bölünme savaşı başlatır

Gül, Kanal 7 televizyonunda, gazeteci Nazlı Ilıcak’ın Türkiye’nin gündemindeki konulara dair sorularını yanıtladı.


Diplomasi trafiğinin son günlerde yoğunlaştığını belirten Gül, en son İran Dışişleri Bakanı Mutteki ve Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdülmehdi’yi ağırladığını hatırlattı.


Irak’ın Türkiye için pek çok açıdan önemli olduğunu belirten Gül, ülkenin toprak bütünlüğünün korunması, Kerkük’ün geleceği ve terör örgütü PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki varlığına ilişkin konularda doğruların ve yanlışların Irak’ın siyasi liderlerine aktarılmasına önem verdiklerine bildirdi.


Türkiye’nin Irak ile kökleri tarihe uzanan güçlü bağları bulunduğunu ifade eden Gül, “Ne zaman ki bu bölgedeki siyasi liderler, yöneticiler rasyonel hareket etmeye başlar, düzgün kararlar verirler, o zaman bu bölgeye huzur gelir, yanlışlardan kurtulunur ve büyük bir işbirliği başlar” diye konuştu.


Kuzey Irak’ta Kürt yoğunluğu olduğunu, ancak Irak’ta Kürt, Türkmen, Arap, Şii pek çok vatandaş bulunduğunu kaydeden Gül, “Kuzey Irak’ta, Irak kurulduğundan bu yana ayrı bir yapı var. Bu başka bir şeydir, bağımsız bir Kürt devletinin ya da bağımsız bir Sünni ya da Şii devletinin kurulması başka bir şeydir” dedi.


“BAĞIMSIZ DEVLET HAYAL”


Irak anayasasının öngördüğü yapı dışında Irak’ın kuzeyinde bağımsız bir devlet kurulmasının bir “hayal” olduğunu belirten Gül, oradaki Kürt liderlerinin de böyle bir şeyin olanaklı olmadığını düşündüğünü belirtti.


“Amerikalılar, İngilizler, Avrupalılar Kürtleri Türklerin, Türkleri Kürtlerin düşmanı sanıyorlar, bu çok yanlıştır” diyen Gül, araya nifak sokanlar bulunduğunu, bunun da hiç şüphesiz terör örgütü olduğunu ifade etti.


Gül, “Biz niçin orada ayrı bir bağımsız devlete karşıyız? Irak’ın bölünmesine karşıyız da o yüzden… Irak’ın bölünmesi sonu alınamayacak savaşların başlamasıdır” diye konuştu.


“İNSANLAR DÜŞMANLARIYLA BİLE KONUŞUR”


“Barzani ve Talabani ile görüşüp görüşmeyeceklerinin” sorulması üzerine Gül, “Görüşülebilir de… Şu anda planlanmış bir şey yok. ‘Onlarla görüşülmez, konuşulmaz…’ O zaman ne yapacaksınız? Irak’ın Cumhurbaşkanı ile konuşmayalım, öbürüyle konuşmayalım. O zaman ne olacak? İnsanlar düşmanlarıyla bile konuşurlar. Biz Iraklıları kendimize düşman olarak hiçbir zaman görmüyoruz, ama yanlış yapıyorlarsa bunu yüzlerine söyleriz. Yanlışlarını düzeltiriz. Eğer düzeltmezlerse tabii ki maliyetine de onlar katlanır” ifadesini kullandı.


“KIBRIS’TAN BİR ASKER ÇEKİLMEDİ”


Bazılarının “Kıbrıs elden gidiyor” dediğini belirten Gül, “Kıbrıs’tan bir asker çekilmedi, Kıbrıs’tan bir metrekare yer verilmedi, ama tam tersine KKTC tüm dünyanın gözü önünde artık kabul edilebilir hale geldi” diye konuştu.

1039330cookie-checkGül: Irak’ta bölünme savaşı başlatır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.