Gül: K. Irak ile görüşmeleri teyit etti

Estonya’nın başkenti Tallin’den dönüşünde Esenboğa Havalimanı’nda soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Terörle mücadelede önlemler konuşulurken Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimle de görüşülmesi yönünde görüşler olduğunun hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:


”Türkiye’nin Irak özel temsilcisi var biliyorsunuz; Özel temsil Irak’ta bütün gruplarla olduğu gibi Kuzey Irak’taki liderlerle de tabii ki görüşüyor. Irak’ın kendi anayasası var. Bu anayasa içerisinde Irak’ın kuzeyinin ayrı statüleri var.


herkes biliyor ki Irak’taki otorite noksanlığı yüzünden, Irak’ın özellikle kuzeyindeki dağlık bölgeler teröristler için adeta bir korunma merkezi durumunda; oradan kaynaklanan terör var. Bununla mücadelede Irak’ta herkesle olduğu gibi Irak’ın kuzeyindekilerle de görüşmekten normal bir şey olamaz.


Ben şuna açıkçası inanıyorum, Irak’ın istikrarı, güvenliği, zenginliği Türkiye ile dostluktan, Türkiye ile iş birliğinden geçer. Bundan matuf bizim de büyük faydamız vardır. Türkiye ve Irak arasındaki ilişkiler gelişmekte. Gelişmeye başlayan yeni bir dönem başladı. Kuzey Irak’taki Kürt liderlerin söylemlerine bakarsanız, onlar da terörden şikayet etmeye başladılar. Buna ‘bela’ demeye başladılar. Dolayısıyla bazı son terör hareketleri bu dayanışma, iş birliğini önlemeye dönüktür. Bu açıdan bunlar Türkiye’nin yeni, bugün aldığı bir karar değil, bu yönde zaten bu görüşmeler var. Bunların da gayet doğru olduğu kanaatindeyim.”


“HERKES DİKKATLİ OLMAK ZORUNDA”


Küresel ekonomik krize ilişkin bir soru üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
”Küresel dediğinize göre, bu kürenin içerisinde olan herkes bu konuyu konuşuyor; az veya çok herkes bundan etkilenecektir. Burada hazırlıksız ülkeler var, hazırlıklı ülkeler var. Türkiye daha önce bu krizi yaşadığı, dili yandığı için tedbirlerini daha önce almış bir ülke ama bu demek değildir ki ‘bu bizi hiç etkilemez’. Muhakkak ki bizi de öyle veya böyle etkileyecektir. Onun için dikkatli olmak gerekir.”

1067800cookie-checkGül: K. Irak ile görüşmeleri teyit etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.