Gül, Lüksemburg’a gidiyor…

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Gül’ün Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısı ve Hükümetlerarası Konferansa katılmak üzere Lüksemburg’a gideceğini belirtti.


ORTAK TUTUM BELGESİ


AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısında, fiili müzakerelerin yolu AB’nin müzakerelerle ilgili ortak tutum belgesine bazı ifadeler eklenmesiyle aşıldı.



Belgede, Gümrük Birliği ve Ek Protokol içinde olmak üzere Ortaklık Anlaşması gereklerinin yerine getirilmesinin önemi vurgulandı. Bu konuda sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde bütün müzakere sürecinin etkileneceği kaydedilen belgede, ”AB, bu çerçevede 21 Eylül 2005 tarihinde Kıbrıs ile ilgili yayınladığı deklarasyona atıfta bulunuyor” denildi.


Belgede, gelişmeler çerçevesinde gerektiği takdirde fiili müzakerelerin başlatılacağı bilim ve araştırma faslına geri dönebileceği belirtiliyor.


Ortak tutum belgesinde yer alan bu ifadelerle ilgili olarak Türkiye’nin görüşü bekleniyor.


“SÜREÇ ZOR AMA SULANDIRILMASI DA ŞIK DEĞİL”


Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB ile Türkiye arasındaki fiili müzakere sürecinin kolay olmadığını bildiğini belirterek, ”Ama sulandırılmasını da şık bulmuyorum” dedi.


Başbakan Erdoğan, Hırvatistan’daki resmi temasları çerçevesinde ilk olarak Hırvatistan Başbakanı İvo Sanader ile bir araya geldi.


Görüşmelerin ardından iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladılar.


Erdoğan, ”Kıbrıs sorununun AB’nin ileride Türkiye’ye karşı tutumunu nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?” sorusuna şu karşılığı verdi:


”Güney Kıbrıs Yönetimi, tabii ki bu imkanı, bu silahı sonuna kadar kullanacak. Bunu 24 tane mevcut AB üyesi ülkenin siyasi olarak değerlendireceklerine ihtimal vermiyorum. Biz bu müzakere sürecinde AB müktesebatının gereğini konuşmalıyız. 35 fasıl var. Bu fasıllarda ne varsa bunları konuşmalıyız. Eğer buna siyasetin gölgesini düşürecek olursak o zaman bu hedeflerimizden sapar. Sürecin kolay olmadığını biliyorum, ama sulandırılmasını da şık bulmuyorum.”


Hırvatistan Başbakanı Sanader de Güneydoğu Avrupa sürecinde Türkiye’nin rolünün ne olacağı sorusuna verdiği yanıtta, ”90’lı yıllardan bu yana Türkiye’nin izlediği tavrın değişmeyeceğine inanıyorum” dedi.


Başbakan Erdoğan’ın basın toplantısından sonra Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile bir telefon görüşmesi yaptığı öğrenildi.
 



 

1031010cookie-checkGül, Lüksemburg’a gidiyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.