Gül, MİT yasasını onayladı

Hükümet yeni düzenlemenin MİT’in faaliyetlerini yasal bir zemine oturtacağını söylerken, muhalefet yasanın Türkiye’yi istihbarat devletine dönüştüreceğini savunuyor.

MİT ile ilgili teklifin yasalaşması hükümet ve Gülen cemaati arasındaki gerilim tırmandığı bir süreçte teşkilata yeni yetkiler verilmesi olarak değerlendiriliyordu.

MİT’i, polis ve askeri istihbarata karşı güçlendirme ve yetkilerini artırma arayışı, Hakan Fidan’ı müsteşarlığa getirmesinin ardından başlamıştı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın denetimindeki Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı’nın (GES), 2012’de tamamen MİT’e devredilmesi, bu sürecin en önemli adımlarından biri olmuştu.

Öcalan ile görüşmelere yasal zeminYeni yasaya göre, MİT’e her türlü kurum ve kişi ile temas kurma yetkisi verilmesi kurumun Kürt barış sürecinde yaptığı görüşmelere yasal zemin sağlıyor.

MİT mensuplarının müşteşarının izni ile yargılanması ise Adana’da durdurulan ve teşkilata ait olduğu açıklanan TIR’lara yönelik operasyon ile ilgili olduğu söyleniyor.

Yeni yasayla üst düzey komutanlara tanınan Yüce Divan’da yargılanma hakkı MİT Müsteşarı’na da veriliyor.

Ayrıca MİT’e yönelik isimsiz ve dayanak gösterilmeyen şikayetler, Cumhuriyet savcılarınca işleme konulmayacak.

Bu maddelerin de PKK ile yürütülen Oslo görüşmeleri kapsamında ifadeye çağrılan MİT mensupları nedeniyle gündeme geldiği belirtiliyor.

7 Şubat 2013’te MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile eski Müsteşar Emre Taner ve Yardımcısı Afet Güneş, İstanbul Özel Yetkili Savcılığı tarafından şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmışlar, gitmeyince de haklarında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Hükümet, bu adımın “çözüm Sürecini hedef aldığını” öne sürmüş ve MİT Kanunu’nun 26. maddesinde değişikliğe gitmişti.

Meclis’te istihbarat komisyonuYeni yasayla ayrıca TBMM bünyesinde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kurulacak.

MİT Müsteşarlığı başta olmak üzere ilgili kurumlardan gelen raporlar Başbakanlık tarafından yıllık rapor olarak hazırlanacak ve Mart ayı içinde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’na sunulacak.

Üye sayısı 17 olacak komisyonun üye dağılımı, siyasi parti gruplarının, parti grupları toplam sayısı içindeki yüzde oranına göre yapılacak.

1416940cookie-checkGül, MİT yasasını onayladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.