Gül, Rice ile New York’ta görüştü

Toplantıda Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, iki bakanın, Ortadoğu barış süreciyle ilgili görüşlerini birbirlerine anlattıklarını dile getirerek, Türkiye’nin bölgedeki öneminin altını çizdi.

Abdullah Gül ise barış sürecinin canlandırılması gereğinden sözederek, bu çerçevede yeni inisiyatiflerin alınabileceğini bildirdi. Gül, Filistin-İsrail itilafının çözümünün bölgedeki ve tüm dünyadaki sorunların çözümüne olumlu katkısı olacağını kaydetti. Yeni inisiyatiflerin neler olabileceğinin sorulması üzerine Tan, ABD’nin bu bağlamda etkin olmasının ve destek vermesinin gerekli olduğunu söyledi.

Görüşmede Kerkük sorununu da gündeme getiren Gül, bu konunun bir ”Türk-Kürt” sorunu olmadığını ve Kerkük’ün, Irak sorununun geneli itibariyle mevcut sorunları daha da ağırlaştırıcı bir rol oynadığını bildirdi.

Tan, bu bağlamda Gül’ün, ABD-Türkiye arasında terör örgütü PKK sorununun çözümünde işbirliğini ileriye götürme konusunu gündeme getirdiğini ve karşılıklı temsilciler atanmasının PKK ile mücadeleye yeni bir ivme kazandırdığını kaydetti.

Rice, görüşmede Türkiye’nin AB sürecini desteklemeyi sürdürdüklerini açıkladı.
Bakan Gül ise Rumlar’ın AB’ye üye olmasından sonra Kıbrıs sorununun çözümünde daha isteksiz davrandıklarını belirterek, bu anlamda somut adım atmaktan kaçındığını anlattı.

“IRAK’IN İSTİKRARI HEPİMİZ İÇİN ÖNEMLİ”

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile de biraraya gelen Bakan Gül daha sonra BM’de, Irak’a komşu ülkeler toplantısına katıldı.

Toplantının çıkışında gazetecilerin sorusu üzerine Gül, Irak’ın komşuları olarak biraraya geldiklerini ve Irak hükümetine desteklerini gösterdiklerini bildirdi. Irak halkının akrabası olduklarını ifade eden Gül, Irak’ta barış ve istikrarın sağlanmasının hem Iraklılar hem de bölge ülkeleri açısından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

“9. REFORM PAKETİ KABUL EDİLMELİ”

Abdullah Gül ile gerçeklestirdiği toplantının ardından kısa bir açıklama yapan Rehn, AB’nin Türkiye’den 9. reform paketini kabul etmesini beklediğini söyledi. Rehn, böylece Türkiye’deki reform sürecinin yeni bir ivme kazanacağını düşündüklerini belirtti.

Görüşmede ayrıca, Kıbrıs konusunun da gündeme geldiğini belirten Rehn, bu bağlamda Türkiye-AB ilişkilerinde bir tren kazasını önlemenin en iyi yollarını konuştuklarını bildirdi. Rehn, görüşmede bu konuda Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmesi gereğini vurguladığını kaydetti.


 

1137150cookie-checkGül, Rice ile New York’ta görüştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.