Gül: Yeni anayasa olmuyor

Portekiz’de temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, anayasa çalışmaları ve terörün çözüm için yürütülen süreci değerlendirdi.

Yeni anayasa çalışmalarının olumlu sonuçlanmadığını belirten Gül, “Görülüyor ki, tamamen yeni bir Anayasa yazılamıyor. Anlıyoruz ki, artık bu çalışmalar olmayacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, yeni anayasa yerine mevcut anayasada değişiklik yapılmasını önerdi.

Gül’ün değerlendirmeleri şöyle:

“YILLAR BOŞUNA GEÇTİ”
Daha önceki dönemlerde çatışmaların olmadığı hatta silahlı unsurların Türkiye’yi terk ettiği dönemler vardı, o yıllar boşa geçti.

Demokrasi standartlarımız ve hukuken yapmamız gereken şeyler yapılamadı. Hala bir televizyon yayını yoktu, hala tabular vardı, oysa çok daha kolay halledilebilirdi. Demokrasinin zafiyetlerinden dolayı olamadı. Şimdi daha avantajlı bir dönem var. Bu yıllar boş geçmemeli.

EŞİT YURTTAŞLIK
Yapılacak şeyler belli. Zaten süreçle ilgisi olmadan yapılması gereken konular bunlar. Meclis’teki siyasi partilerin işbirliği yapmasında fayda var. Zemini zorlamak gerekir. Anayasayla ilgili konular var, eşit yurttaşlık, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, kültürel meseleler üzerinde çalışılabilir.

“CHP SEÇİM ÖNCESİ ÖNERMİŞTİ”
Hükümetin iradesiyle yürüyen bir süreç var. Bilgim dahilinde ve cumhurbaşkanı olarak görüşlerimi güvenlik birimleri ve hükümetimizle paylaşabilirim. Ama parlamenter sistemde işlerin nasıl olacağı ortada. Ama daha yukarıdan baktığımda, ana muhalefet partisi de seçim arifesinde bile bu tip şeyleri önermiş, savunmuş bir partidir. Bu açıdan bu yılların değerlendirilmesi için geniş zemin oluşabilir. Mecliste görüşülür, konuşulabilir. Bu işler diğer partilerle daha dolay hallolur. Halk da memnun olur.

“PKK SİLAHTAN ARINDIIRLMALI”
Esas amaç örgütü tamamen silahtan arındırmak olmalıdır. Örgütün tamamen silahtan arınması gerekir ki ilerisi için herhangi bir terslik olmasın. Bu kendilerinin de işine yarar çünkü kendi iradeleri dışında yarın birileri eskiden olduğu gibi onları kullanmaya çalışabilir. Coğrafyamızdaki değişikliklere, olağanüstü hallere baktığınızda, bilerek bilmeyerek başka gelişmeler olabilir. Onun için bu dönemi sahiplenmek gerekir. En yetkili insanların açıklamalarına bakınca ortaya çıkıyor ki, geldikleri gibi bu yollardan Türkiye dışına çıkacaklar. Türkiye içinde şüphesiz bir kanunsuzluğa müsaade edemez kimse. Ama problemleri halletmek için bir şüphesiz bir politika da gerekir.

“GELECEK NESİLLERE KALMASIN”
Herkes sulhu, barışı, huzur içinde yaşamayı arzu ediyor. Halk büyük bir arzu içinde. Bunu hep birlikte sahiplenmekte ve düzgün bir şekilde devam ettirmekte fayda var. Önemli olan bu meselenin en az maliyetle halledilmesidir. Bu 10 sene 20 sene önce daha az maliyetle ama kararlılıkla halledilebilirdi. Şimdi bizim nesle geldi ama bizden sonraki nesillere aktarılmaması lazım. Burada ortada bir hükümetin bir iradesi var. Buna tabii ki tenkitler yapılabilir. Yol göstermeler yapılabilir. Tabi ki öneriler sunulabilir ama Türkiye’nin bu problemden kurtulması, neticede birliğini bütünlüğünü gücünü çok daha güçlü hale getirecektir. Yoksa bunun tersini düşünmek mümkün değil. Kimse de zaten böyle bir şeyin içinde olmaz.

“ANLIYORUZ Kİ YENİ ANAYASA OLMAYACAK”
Yeni anayasa yapmayla ilgili bir şey söylemek istemem açıkçası. Bu kadar konuştuktan sonra netice ortada. Üzücü bir durum. Daha fazla konuşup kendi kendimize de saygısızlık yapmak istemem. Bu kadar konuştuk, ettik olmadı. Herkesin farklı teklifleri var. Üzücü derken sistem değişikliğini kast etmiyorum. Bu ikinci bir alternatif olarak Ak Parti’nin getirdiği taslak; olmazsa olmaz değil. Ama görülüyor ki, tamamen yeni bir Anayasa yazılamıyor. Anlıyoruz ki artık bu çalışmalar olmayacak. Ben Cumhurbaşkanı olarak detaylara girersem polemiklere muhatap olacağım. Bir madde iki madde onlara girmek istemem.

“ANAYASADA DEĞİŞİKLİK OLABİLİR”
Arzulanan, sil baştan tamamen yazmak şartıyla yeni bir anayasaydı. Uzlaşma komisyonunun amacı da buydu. Gördüğüm kadarıyla olmuyor. Dolayısıyla tamamen baştan bir anayasa yapılmazsa mevcut anayasada değişiklik yapma yollarına gidilebilir. Daha öncekilerde yapıldığı gibi.

“VATANDAŞLARIN TÜRK OLMASI ŞART DEĞİL”
(‘Türk milleti’ tartışmasıyla ilgili) Hep konuşuluyor. Aslında devlet Türk devletidir. Ama Türk devletinin vatandaşlarının hepsinin Türk olması mecburi değildir. Vatandaşların bazısı ‘Bu devletin vatandaşıyım ama Türk değilim’ diyorsa ille de ‘Sen Türksün’ diyecek halimiz yok. Başka ülkelerde devletlerde de böyle. Alman devletine de bakarsan orada da vatandaşların içinde Türkler var. Modern devletlerde bu böyle. Ama devlet de Türk devletidir.

“ESAD’IN İŞİNE YARAR”
Suriye’de olup bitene İsrail’in katılması kadar tehlikeli bir şey yok. Hele Orta Doğu’da bu tip şeylere katılırsa, tehlikeli olur. Her şeyi de bozar. Neye hizmet için o işlerin içinde girdiği de sorgulanır. Rejimin işine çok yarar. Gözümüzün önünde bir ülke tükeniyor. Küllerinden de bir şey doğamayacak hale geliyor. Önemli olan bu yıkımı bitirmek. Önce bunu görmek gerekiyor. (Hizbullah’ın rejime füze verip vermediği konusunda) O, onu vurmayı haklı göstermez.

1381450cookie-checkGül: Yeni anayasa olmuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.