Gül`den aklı selim çağrısı

Çankaya Köşkü’nde himayesinde düzenlenen “Trafikte Dikkat 10 Bin Hayat” projesinin tanıtım toplantısının ardından verilen kokteylde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, 1 Mayıs ile ilgili tartışmalar hatırlatılarak, “Buna ilişkin bir mesajınız var mı” sorusu üzerine, “Bu bir bayram… Bunu problemsiz geçirmek lazım. Geçmişte maalesef bazı şeyler olduğu için herkesin kaygısı oluyor haklı olarak. O bakımdan herkes aklı selimle hareket etmeli burada. Kanunlar ve kurallara hepimizin uyması gerekir” diye konuştu.


İçişleri Bakanı Beşir Atalay da bazı gazetecilerin 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmak istenmesi ile ilgili soruları üzerine, miting yapılacak alanların belli olduğunu belirterek, İstanbul’da günlük hayatı en çok etkileyecek alanlardan biri olan Taksim’de olumsuzluk yaşanması halinde bunun denetiminin güçlüğüne işaret etti. Atalay, 1 Mayıs’ı hükümet olarak Emek ve Dayanışma Günü ilan ettiklerini hatırlatarak, bu günün huzur içinde kutlanmasını arzu ettiklerini söyledi. Atalay, yarın konuyla ilgili bir açıklama yapacaklarını da kaydetti.
 


 “LÜTFEN OYUNA GELMEYİN” 
ANKARA – AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1 Mayıs öncesinde, “İllegal örgütlerin tahriklerine, provokasyonlarına, kanunsuz eylemlerine karşı herkesi uyarıyoruz. Lütfen oyuna gelmeyin, istismarlara izin vermeyin. Lütfen bugünü yasaların belirlediği yerlerde kardeşlik ve dostluk içinde kutlayın, kutlayalım” çağrısında bulundu.
Partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada 1 Mayıs konusuna da değinen Erdoğan, “Biz şu anda hukuk neyi gerektiriyorsa onu yapmak için uğraşıyoruz. Demokratik hakların önüne asla set çekme gayretinde olamayız, bu mümkün değil” dedi.
İzin verilen yerlerin dışında yürüyüş yapılmamasını isteyen Erdoğan,  “Tabi ki, gidilir çelenk konulur. Bunları da şüphesiz ki o kuruluşların üst düzey yöneticileri giderler, çelenklerini de koyarlar. Orada yapmaları gereken açıklamalar varsa bu açıklamaları da yaparlar. Ama kalkıp da basın açıklamasını, ‘5, 10, 20, 30 bin kişiyle yapacağım’ dersek, herhalde bu bir basın açıklaması olmaktan çıkar. Bu, adı konulmamış bir başka iş olmuş olur. Özellikle kamu otoritesinin yok edilmesi, yaşamı olumsuz bir şekilde etkilemeye yönelik adımlar olur” diye konuştu.


EK SÜRE İÇİN KARAR BUGÜN
Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin, “Kapatma davasıyla ilgili savunma için ek süre talebinde bulunacak mısınız” sorusu üzerine, “Şu anda arkadaşlarımız son çalışmaları yapıyorlar. Son çalışmalara göre nihai kararımızı büyük bir ihtimalle bu akşam vereceğiz” dedi. 


 “HÜKÜMETİN TAKSİM KARARI NET” 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hükümetin 1 Mayıs ve özellikle Taksim Meydanı’ndaki kutlamalarla ilgili değerlendirmesinde bir değişiklik olmadığını vurgulayarak, ”Konuyla ilgili hükümetin bakışı şu an itibarıyla gayet net” dedi.


Bakan Çelik, bakanlıktaki Üçlü Danışma Kurulu toplantısının ardından 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
”Şu ana kadar yaptığımız değerlendirmelerde hükümetin 1 Mayıs ve özellikle Taksim’le ilgili değerlendirmesinde bir değişiklik yoktur” diyen Çelik, yarın saat 11.00’de İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Başbakanlık’ta geniş kapsamlı basın toplantısı yapacaklarını bildirdi.
”Anma törenine de mi izin yok?” sorusuna karşılık Bakan Çelik şunları kaydetti:
”Hükümetin şu ana kadarki görüşü, bugün sayın Başbakanımızın da grupta açıklamaları oldu, o çerçevede hükümetin görüşü hangi noktada idi ise şu an itibarıyla o noktadayız. Yarın geniş açıklamayı İçişleri Bakanımızla birlikte yapacağız.
Anmadan kastınız eğer sendika temsilcilerinin ilgili yere, Taksim Meydanı’na gidip çelenk koymaları ise onunla ilgili bir sıkıntının olmadığı daha önce de ifade edilmiştir. O anlamda bir sorun söz konusu değil. Konuyla ilgili hükümetin bakışı şu an itibarıyla gayet net.”


‘TAKSİM İŞÇİYE AÇILMALI’
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Hükümetin, 1 Mayıs kutlamaları için Taksim alanını işçilere açması gerektiğini söyledi.


Baykal, “Bir kabus yaşadık 1 Mayıs’ta. 31 yıl önce. Ama artık 31 yıl geçti, Türkiye bugün geldiği noktada 1 Mayıs’ı dünyada 165 ülkenin kutladığı gibi, mutluluk, sevinç, emek, dayanışma, barış ve bahar güzelliği olarak kutlayabilir noktaya hala gelmedi” dedi.

1058710cookie-checkGül`den aklı selim çağrısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.