Göle hayvan leşi, içme suyuna lağım!

Burada bir basın açıklaması yapan kervan yolcuları, dağları mermer ocaklarıyla delik deşik edilen Eğirdir’in gölünün de hayvan leşleriyle kirletildiğini, köylerdeki içme sularına da lağım karıştığını öne sürerek tepki gösterdiler.

ANADOLU İŞGAL ALTINDA

Eğirdir’deki tarihi kale önünde bir basın açıklaması yapan Batı Akdeniz Kervanı yolcuları, binlerce yıldır insan uygarlığının beşiği olan Anadolu’nun, bugün eşi görülmemiş bir yıkımla karşı karşıya kaldığı için yürüdüklerini belirterek, halkın çoğunluğunun bu büyük yıkımın farkında olmadığını dile getirdiler. Son on yıl içinde ülkenin tüm sularının enerji şirketlerinin eline geçtiğinin öne sürüldüğü açıklamada, “üzerlerine binlerce HES ve baraj kuruluyor. Dağlarımız maden şirketleri tarafından parsellendi, delik deşik ediliyor. Yaşamımız ve geleceğimiz nükleer ve termik santrallerle tehlike altında. Feryadımızı duyan yok. Binlerce yıldır ekip biçtiğimiz tohumlar, yok olmaya başladı. Ormanlarımız, parça parça kesiliyor. İnsanımız, doğduğu bereketli topraklarda artık doyamıyor. Köyünü, ata toprağını terk ediyor. Binlerce insan şehirlere göç ediyor ve kadim Anadolu kültürleri birer birer yok oluyor. Hızla kalabalıklaşan şehirlerimizde yaşamak her geçen gün daha da zorlaşıyor, maddi ve manevi bedeli artıyor. Yalnızca bir avuç insanın menfaatini gözeten bu düzen, doğayı, insanları ve kültürümüzü hiçe sayarak Anadolu’nun dört bir yanını işgal etmeye devam ediyor” denildi.

EĞİRDİR GÖLÜ’NE HAYVAN LEŞLERİ, SULARINA LAĞIM

Bu toprakları yönetenlerin, bu yıkıma karşı çıkanların çığlığına kulak tıkadığını ve yıkımı daha da çoğaltığının öne sürüldüğü açıklmada, “Anlıyoruz ki, onların gözünde artık köklerimizin hiçbir değeri yok. Bu nedenle biz, Anadolu insanları, Anadolu’yu yaşatmak için kendi halk irademizi kullanmaya karar verdik. Vicdan sahibi herkesle buluşarak yedi ayrı koldan, Anadolu’yu arşınlıyoruz ve nehirler gibi akarak Ankara’ya yürüyoruz. Geçmişe olan saygımız ve çocuklarımızın geleceği için, doğanın hakları ve yaşam hakkımız için yürüyoruz. Bir çok yerleşim yerine içme suyu kaynaklığı eden verimli yörelerden, Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su gölü, birinci sınıf sulak alanlarındandır Eğirdir Gölü. Eğirdir Gölü kenarına hayvan leşleri, kimyasal atıklar ve şehir yaşamının çöplerinin dökülmesi ve temizlemek yerine üzerinin hafriyatla kapatılması içme suyunun kirlenmesine sebep olmuştur. Yörenin geçim kaynağı olan balıkçılık sekteye uğramıştır. Civar köylerinden Akdoğan, Ağılköy, Çay Köy, Bağıllı, Tepeli köylerinin mermer ocakları sebebiyle talana açılması, köylerin içme sularının lağım atıklarıyla kirlenmesine neden olmuştur. İnsanların geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık bozguna uğramıştır” görüşüne yer verildi.

EĞİRDİR’İ VERMEYECEĞİZ!

Yürüyüşün nedenlerinden birini oluşturan sürdürülebilir enerji kanununda yapılan değişiklikler ve yürürlüğe konmak istenilen ‘Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu ile Koruma Alanı statüsündeki ormanlar, dağlar, nehirlerin, hidroelektrik santraller ve mermer ocaklarıyla talan edilmek istenildiğinin vurgulandığı açıklamada, “Dağların delik deşik edilerek mermer çıkarılması, içme suyu kaynaklarının korunmayıp, çöplük olarak kullanılarak kirletilmesi halinde, artık ne bu tabiattan ne de insan yaşamının sağlıklı akışından söz edebilmek mümkün olacaktır. Hidroelektrik santralleriyle suları ait olduğu tüm canlılardan çalınan, madenlerle dağları delik deşik edilen, kimyasal ilaçlarla toprağı zehirlenen, termik santrallerle havası kirletilen, GDO’lu ürünlerle sağlığımızı ve nükleer santrallerle de geleceğimizi tehdit eden ve sadece kar amacı güden tüm bu uygulamaların durdurulması adına, 40 gün 40 gece sürecek olan yürüyüşümüze buradan devam edeceğiz. Hiçbir dil, din, ırk ve siyasi görüş ayrımı gözetmeden, tüm Anadolu insanlarını ve dünya insanlığını bu yürüyüşe katılmaya davet ediyoruz. Toprağımıza, suyumuza, havamıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Eğirdir’i ve Anadolu’yu vermeyeceğiz!” denildi.

Batı Akdeniz Antalya Kervanı’nın Bal adını verdikleri eşek basın açıklamasında ilgi odağı olurkan, kervanın Güney Ege Kervanı ile Eğirdir’de birleşerek Gelendost, Akşehir ve Haymana rotasını izleyerek Ankara’ya yürüyüşünü sürdüreceği öğrenildi.

1527980cookie-checkGöle hayvan leşi, içme suyuna lağım!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.