Gülen’den cemaate uyarı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 18 Temmuz 2013 tarihinde, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) talebi üzerine aldığı “2013/DK-TİB/401” sayılı kararıyla artık Türkiye’de her türlü iletişimin trafik kaydının Ankara’da tutulduğu ortaya çıktı.

‘BİRİ BİZİ SÜREKLİ GÖZETLİYOR’ HABERİ İÇİN TIKLAYIN

Konuyu gündeme getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a, “Gezi olaylarıyla ilgisi var mı? Uygulamanız, haberleşmenin gizliliği ve iletişim özgürlüğünü ihlal etmiyor mu?” diye sordu.

Cumhuriyet’ten İlhan Taşçı’nın konuyla ilgili yaptığı haber gündemde büyük tartışmalara neden oldu.

Ancak Fethullah Gülen’in karardan 11 gün önce, yani 7 Temmuz’da yaptığı bir açıklama, “Bu kararla hükümet cemaatin açığını mı arayacak” sorusunun sorulmasına neden oldu.

Gülen, cemaati internetteki takibe karşı uyararak “bunlara fırsat vermeyin” dedi.

Herkul.org sitesinde yaptığı açıklamada Fethullah Gülen “Şimdi herkes telefonlarla, internetle kendini ele veriyor. Herkes dinleniyor. Bilgiler o bilgi havuzlarına nasıl akıyor. O mahrem konuşmalar, falanlarla filanlarla münasebetler nasıl o bilgi havuzlarına akıyor.” dedi.

GÜNÜ GELİNCE SURATINIZA ÇARPACAKLAR

Toplanan bilgilerin cemaati karalamak için kullanılabileceğini belirten Gülen şöyle devam etti:

“Adamlar fırsat kolluyorlar. Mevsimi geldiği zaman onu suratına çalmak için fırsat kolluyorlar. Koskocaman bir heyeti bir yönüyle takti etmek için, işte siz de busunuz demek için fırsat kolluyorlar.”

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım’a yönelttiği soru önergesiyle Türkiye’de gezi olaylarının hemen ardından 18 Temmuz’dan itibaren artık yeni bir dinleme-takip döneminin başladığını ortaya koydu.

İşte o karar: 2013/DK-TİB/401

Umut Oran’ın Bakan Yıldırım’a yönelttiği sorular ve gelişmenin ayrıntıları ise şöyle:

– Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 18 Temmuz 2013’de aldığı “2013/DK-TİB/401” sayılı “STH İşletmecilerinin Trafikleri” konulu kararıyla; mahkeme kararı olmaksızın ISS’lerin tüm internet trafiğini takip amacıyla Ankara’ya getirtilmesinin istenme gerekçeleri nedir? Ülkedeki her türlü yazılı-sözlü-görüntülü iletişim trafiğinin takip edilerek, kaydedilmesine yol açacak bu uygulama niçin başlatıldı?

Gezi’yle ilgisi var mı?

– Bu uygulamanın Gezi olaylarıyla bir ilgisi var mıdır?

NSA skandalına benziyor

– Bu karar, kısa süre önce ABD’de patlayan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) skandalının benzeri bir yapılanmaya yol açmayacak mı? Bu karar Türkiye’de yapılan her bir telefon görüşmesinin, gönderilen her e-postanın ya da girilen her web sayfasının sunuculara kaydedileceği bir sistem mi oluşturuyor?

– “2013/DK-TİB/401” sayılı kararda geçtiği üzere; TİB Başkanlığı, Sabit Telefon Hizmeti (STH) işletmecilerine ait tüm yurtdışı giriş ve çıkış trafiklerinin yönlendirilmesi ve takip altına alınmasını ilk olarak ne zaman talep etti?

– Her bir STH işletmecisinin tüm POP noktalarına ait trafiğini TİB Ankara lokasyonuna IP (Internet Protocol) protokolü üzerinden noktadan noktaya özel hatlar ile teslim etmesi uygulaması başladı mı? Söz konu kararınızın 2. maddesinde belirtilen uygulamaya geçiş süresi için hangi tarihi belirlediniz?

3 GSM ve TT’de uygulama başladı mı?

– BTK’nın 18 Temmuz 2013 tarihli kararları yürürlüğe girdi mi? 3 mobil operatör (Avea, Turkcell, Vodafone) ile 1 sabit operatörün (Türk Telekom’un) tüm trafiği halen takip edilmekte midir? Söz konusu kararınızın 3. Maddesinde sözü edilen idari para cezasının miktarı nedir, sistem altyapısını kurmadığı için idari para cezası verilen STH işletmecisi var mıdır, kime ne kadar idari para cezası verildi?

– İnternet ve ses trafiği TİB’deki sunuculara ne kadar süre ile kaydedilmektedir? Bu kayıtlar süre sonunda yok ediliyor mu, yok edilirken hangi yöntem izleniyor, yok etme nasıl sağlanıyor?

Denetleme nasıl yapılıyor?

– TİB’in yaptığı bu takip ve kayıt işlemi denetleme süreci nasıl işlemektedir? Bugüne kadar kaç kere denetlenmiştir? Bu denetlemelerin sonucunda hangi hatalar tespit edilmiştir?

Anayasa aykırılık yok mu?

– Trafiğin tamamının dinlenmesi Anayasa’ya aykırı değil mi? Bu uygulama, haberleşmenin gizliliği ve iletişim özgürlüğünü ihlal etmiyor mu? Bu uygulamanın kötüye kullanımı nasıl önlenecektir, aldığınız önlemler nelerdir?

– BTK’nın 22.08.2012 tarihli ve 2012/DK-59/406 sayılı kararının içeriği tam olarak nedir?

BTK’da niçin RTÜK modeli yok?

– BTK’da saydamlığı ve güvenirliği artırmak adına aynen RTÜK modelinde olduğu TBMM’de temsil edilen partilere ayrılacak kontenjanlar üzerinden Meclis Genel Kurulu’nda seçim niçin yapılmıyor?

1398800cookie-checkGülen’den cemaate uyarı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.