Güler misin, ağlar mısın?

Güney Doğu Asya Depremini kaygıyla üzüntüyle izledik… İnsanlığın iki yüzü aynı aynada yüzleşti. Basından derlediklerimi aktarıyorum…

* Türkiye medyası 150 bin insanın canını kaybettiği depreme 45 kayıp Türk açısından yaklaştı…

* Deprem kuşağındaki Türkiye, depremde aldığı dış yardımları unutup Güney Doğu Asya’ya 1 milyon 250 bin Dolar yardım sözü verdi. Bu miktar, toplam 3 milyar dolarlık uluslararası yardımın yanında devede kulak kaldı.

* Organ tacirleri deprem bölgesine doluştu. Depremzedelere yardım ekipleri organ mafyasıyla da uğraşmak zorunda kaldı.

* Deprem bölgesinde çocuk tacirleri türedi. Deprem ülkeleri çocuk tacirliğini önlemek için 12 yaşindan küçük çocuklara yurtdışına çıkış yasağı getirdi.

* İspanyol basınından El Pais, Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlenen yardım konferansını değerlendirirken ‘Körfez’deki Arap ülkeleri Güney Asyalı göçmenlerin işgücünden faydalanmasını nasıl biliyorsa, şimdi bu ülkelerin uğradığı felakete ilgi göstermesini de bilmeliydi’ diye yazdı.

* İsviçre basınından Tribune de Geneve, ‘Bu tsunami ile ortaya bir mucize çıktı…. Karşımızda uluslararası düzene saygılı cömert ve merhametli bir ABD duruyor. Irak’ta işler sarpa sararken kendisini giderek yalnız hisseden Amerikan yönetimi, tsunamiyi fırsat bilip yeni bir imaj mı pazarlıyor?’ yorumunu yaptı.

* Başbakan Tony Blair, Endonezya’ya 120 Gurka askeri göndermeyi önerdi. Endonezya bunu reddetti. Blair, Endonezya’nın 1960’da bağımsızlık mücadelesi için Gurka’lara karşı dövüştüğünü, bilmediği ortaya çıktı.

* Londra’daki Türk sivil toplum örgütleri Türk Başkonsolosluğu’na başvurup depremzedeler için toplanan yardımı nereye göndereceklerini sordu. Başkonsolosluk da Türkiye İş Bankası’nın Güngören şubesindeki hesap numaralarını önerdi.

İyi haberler yok değil mi? Var tabi…

         * Güney Asya’yı vuran deprem ve tsunami felaketinde, dev dalgalardan kurtulan bebek su aygırı, bir deniz kaplumbağası tarafından evlat edinildi.

1082210cookie-checkGüler misin, ağlar mısın?
Önceki haberİngiltere’de ‘Muhammed’ populeritesi
Sonraki haberM&S: Christmas satışları düşüktü
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.