Güler Zere’ye ‘af’ işareti

Elbistan Kapalı Cezaevi’nde kansere yakalanan Zere’nin bırakılması için işlem.

Adalet Bakanlığı, Elbistan Kapalı Cezaevi’nde kansere yakalanan ve ölüm döşeğinde olan Güler Zere (37) için “özel af işlemi” başlattı.

Cumhurbaşkanlığı’nın TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi CHP’li Malik Ecder Özdemir’in Zere için yazdığı ve ünlü şair Cemal Süreya’nın “Her ölüm erken ölümdür” dizelerini de içeren 7 Eylül 2009 tarihli af isteyen mektubuna verdiği yanıtta “af” anlamına gelen değerlendirmeler yapıldı.

Hakkında Adalet Bakanlığı’ndan bilgi istenilen Zere’nin durumunun yakından izlenmeye devam edildiğini ve Zere’nin avukatlarının ilgili savcılığa “hapis cezasının ertelenmesi” için başvuru yaptığını belirten Cumhurbaşkanlığı, mektubunda şunları kaydetti:

“Hapis cezalarının infazının hastalık sebebiyle ertelenmesine, infazın yapıldığı yer Cumhuriyet Başsavcılığı’nca karar verilebileceğinden, yargı bağımsızlığının gereği olarak Cumhurbaşkanlığı’nın bu süreçle ilgili bir yetkisi bulunmamaktadır.”

Dosya bakanlıkta

Zere’nin avukatlarının Adalet Bakanlığı’na “af” başvurusunda da bulunduğunu ve bu başvurunun işleme konulduğunu belirten Cumhurbaşkanlığı, “7 Temmuz 2009 tarihi itibariyle Adalet Bakanlığı’nca özel af işlemleri başlatılmıştır” dedi.

Bakanlığın Zere hakkındaki dosyayı Köşk’e göndermesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün af yetkisini kullanabileceğini belirten Cumhurbaşkanlığı, mektupta şöyle dedi:
“Cumhurbaşkanları, cezaların hafifletilmesi veya kaldırılmasına ilişkin yetkilerini re’sen değil, hükümlünün durumunu belirleyen tam teşekküllü hastanelerce verilen sağlık kurulu raporu ile bunu teyit eden Adli Tıp Kurumu raporlarına dayanan Adalet Bakanlığı’nın ilgilinin dosyasını Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’ne göndermesi üzerine kullanmaktadır.

Adı geçenin dosyası, Cumhurbaşkanlığı’na gönderilmediğinden, Sayın Cumhurbaşkanımızın bir değerlendirme yapmaları mümkün olamamıştır.”

Dosya gönderilsin

Özel af işleminin başlatılmasından memnuniyet duyduğunu belirten Özdemir, “Mektuptan, Cumhurbaşkanı’nın Zere’nin dosyası geldiğinde af yetkisini kullanacağı anlaşılıyor.

Zere’nin yaşamının geriye kalan bölümünü ailesiyle geçireceğini bilmek mutluluk verici. Artık yapılması gereken Adalet Bakanlığı’nın af işlemi hazırlık dosyasını hızlandırması.

Cumhurbaşkanlığı’nın da bunu sıkı takip edeceğini umuyorum. Adalet Bakanlığı ile temasa geçip, dosyanın bir an evvel Köşk’e gönderilmesi için yoğun çaba harcayacağım” dedi.

Milliyet

1496530cookie-checkGüler Zere’ye ‘af’ işareti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.