Gömbe’de su için ölümüne mücadele!

Kaş ilçe merkezi ve köyleriyle Demre’nin içme suyu ve tarımsal su kaynağı olan Gömbe’deki Uçarsu ve Kocaçay’a HES yapılması girişimi bölge köylülerini ayağa kaldırdı.

Bölgedeki çok sayıda köy muhtarıyla, Kaş, Akçay ve Gömbe’nin belediye başkanlarının da katıldığı eylemle HES projesini protesto eden köylülerin tepkisi sert oldu. Köylülere destek vermek için eyleme katılan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, Türkiye’nin 1700 deresinin HES’ler nedeniyle özel şirketlere devredildiğini anımsatarak, Uçarsu’yun Elmalı ovasının can damarı olduğunu söyledi. HES projelerinin gerçek nedeninin enerji üretmek olmadığını öne süren Gündüz, gerçek amacın Su Kullanım Hakkı anlaşmalarıyla suların özelleştirilmesi olduğunu vurguladı. Gömbe’deki HES projesiyle ilgili bilgilendirme toplantısının, ilgili şirket tarafından DSİ Elmalı binasında yapılmasından dolayı Çevre ve Orman Bakanlığı’nı da eleştiren Gündüz, “Çevre Bakanı halkın bakanı mı, şirketin bakanı mı? Uçarsu’ya HES yaptırmayacağız. Bu sesi Ankara’da duysunlar” diye konuştu.

HES karşıtı sloganların atıldığı eylemde konuşan Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin de Uçarsu’ya yapılacak HES’e karşı olduklarını belirterek, “Yapılacak olan santralin sadece Gömbe’ye değil, Kaş, Elmalı ve köylerine zarar verecek ve bu uygulamayla tarım, meyvecilik ve yayla turizminin sonu olacak” dedi.

SULARIMIZ İÇİN ÖLÜM PAHASINA MÜCADELE EDECDEĞİZ

Gömbe Belediye Başkanı Hasan Toker ise, Gömbelilerin ve bölge halkının HES’e karşı olduklarını belirterek, “sularımızı vermemek adına ölüm pahasına da olsa mücadele edeceğiz” diye konuştu. Eylemde ayrıca Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Eriş, Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer ve Akçay Belediye Başkanı Mehmet Tufan ve HES’lerden etkilenen Korkuteli Sülekler köylüleri birer konuşma yaptılar.

KAYMAKAM ÇEKMEN: ‘BENİM BİLGİM YOK’

Eylemin ardından HES bilgilendirme toplantısının yapılacağı Elmalı DSİ binasına hareket eden grubu, burada Elmalı Kaymakamı Murat Çekmen karşıladı. Köylülerin tepkisini yatıştırmaya çalışan Çekmen, konuyla ilgili kendisinin de ayrıntılı bilgiye sahip olmadığını söyledi. Şirketin bilgilendirme toplantısı yapacağını belirten Kaymakam Murat Çekmen, “gelin hep beraber toplantı odasına gidelim, konuşmaları dinleyelim ve bilgi sahibi olalım. Siz de fikirlerinizi söylersiniz. Konunun bizimle de bir ilgisi yok. Biz ev sahibiyiz sadece. Keşke toplantı Kaş’ta veya Gömbe’de yapılsaydı” dedi.

UÇARSU ALEVİLER İÇİN KUTSAL

Bunun üzerine köylüler aralarında seçtikleri heyetle toplantının yapıldığı salona giderek şirket temsilcilerine HES projesine karşı olduklarını söyleyerek köy muhtarlarının aldıkları köy karar defteri kararlarını şirket yetkililerine verdiler. Ardından Elmalı DSİ bahçesinde bir basın açıklaması yapan köylüler, “Yayla Çukurbağ, Uçarsu ve Kocaçay yörenin akciğeridir. Sizler bizlerden akciğerimizi dolayısıyla nefesimizi istemektesiniz. Uçarsu, Alevi yurttaşlarımız için de kutsal kabul edilen önemli su kaynaklarından biridir. Bizler Atalarımızdan miras aldığımız bu güzellikleri çocuklarımıza bırakmak istiyoruz” açıklamasında bulundular.

1517490cookie-checkGömbe’de su için ölümüne mücadele!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.