Göçmen karşıtı parti yükselişte

Galler ve İskoçya’da yerel seçimler başka tarihlerde yapılıyor.

Yerel seçim düzeyinde oyların sayımı hâlâ devam ederken gelen sonuçlar, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) belediye meclisi üyeliklerinde büyük artış olduğuna işaret ediyor.

Seçimlerde İşçi Partisi de belediye meclislerindeki ağırlığını artırırken, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokratlar en ağır kayba uğrayan parti gibi görünüyor.

Muhafazakarların da geçen seçimlere göre gerilediği gözleniyor.

İşçi Partisi geçen seçimdekine göre 200 meclis üyeliği kazanma hedefi koymuştu ve buna ulaşacak gibi görünüyor.

Ama yorumcular partinin çok düşük bir hedef koyduğunu söylüyorlar.

İşçi Partisi kaynakları Londra haricindeki yerlerde kendilerinin de UKIP’e oy kaybetmiş olabileceklerini ama UKIP’in asıl iktidardaki Muhafazakar ve Liberal Demokrat parti desteğinde büyük çöküntü yarattığını söylüyorlar.

Katılım düşük

Seçimlere katılım yüzde 36’lar düzeyindeydi.

Göçmenliğin çok daha sıkı kontrol edilmesini ve Avrupa’nın daha fazla siyasi bütünleşmeye gitmemesini savunan sağ UKIP’in lideri Nigel Farage, partisinin 2015 genel seçimlerine güçlü gireceğini ve belki de ilk kez parlamentoya girmeyi başaracağını söyledi.

Ülke çapında UKIP’in kazançlı çıkmış göründüğü yerel seçim ardından Farage, “UKIP Westminster (parlamento) kümesindeki tilki olacak” diye konuştu.

Muhafazakarlar, İşçi Partisi ve Liberal Demokratlar’dan sonra yerel seçimden dördüncü güç olarak çıkmış görünen UKIP çok sayıda belediye meclisi üyeliği alsa da hiç bir belediyenin liderliğini ele geçirebilmiş değil.

Ancak belediye meclislerindeki yeni ağırlıklarıyla önemli tartışmalar yaratabilecekleri yorumları yapılıyor.

Avrupa Parlamentosu seçimi sonuçlarının ise Pazar günü açıklanması bekleniyor. Kuzey Irlanda’da da 11 yerel yönetim için seçim yapılıyor.

FOTOĞRAF: UKIP lideri Nigel Farage

1419660cookie-checkGöçmen karşıtı parti yükselişte

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.