Göçmen teknesi battı: 71 kayıp

Batan gemiden sağ kurtulmayı başaran sekiz göçmenin, geminin battığını Malta polisine bildirmesinin ardından, denizde yapılan aramalarda sağ kimseye rastlanamadı.

Polise bilgi veren göçmenlerin Malta'nın 70 kilometre açıklarında bir balıkçı teknesi tarafından kurtarılıp, Malta sahil güvenlik teknesine teslim edildikleri belirtiliyor.

Avrupa Birliği'nin en küçük ülkesi Malta, göçmenlerin deniz varmayı hedefledikleri ülkelerin ilk sıralarında geliyor.

Ülkeye bu yıl içinde çoğunlukla Libya ve Kuzey Afrika'dan olmak üzere 1,000'den fazla göçmenin ulaştığı tespit edildi.

Yalnızca geçtiğimiz hafta iki tekneyle gelen 100'den fazla göçmenin Malta kıyılarına ulaştıkları bildirilmişti.

Ülkeye deniz yoluyla ulaşmaya çalışan kaçak göçmenlerden en az 53'ü 2007 yılı Mayıs ayında bindikleri küçük teknenin batması sonucunda boğulmuşlardı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Malta temsilcilerinden Neil Fazlon, "Bu ve benzeri trajedilerin yaşandığını bildikleri halde, bu çaresiz insanlar hala Avrupa'ya ulaşmak için yola koyuluyorlar." diyor.

Avrupa Parlamentosu, geçtiğimiz Haziran ayında, kaçak göçmenlerle ilgili tartışmalı bir dizi yasayı insan hakları örgütleri, Sosyalist partiler ve Yeşiller'den gelen tepkilere rağmen onaylamıştı.

Geçirilen yeni yasalara göre, Avrupa Birliği'ne kaçak yollardan gelen göçmenler, 18 aya kadar hapse atılabilecek ve beş yıl Birliğe girme yasağıyla karşı karşıya kalacaklar. (BBC)

1177470cookie-checkGöçmen teknesi battı: 71 kayıp

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.