Göçmen testi meşrulaşıyor

“Oğlunuz eşcinselim derse ne yaparsınız?” gibi soruların bulunduğu “Vicdan testi” Baden-Württemberg Eyaleti’nde Alman vatandaşlığına geçmek isteyen Müslüman göçmenlere yöneltilmiş ve sorular göçmenler tarafından ayrımcı ve aşağılayıcı bulunmuştu… 

Böhmer, eyaletlerdeki farklı vatandaşlık uygulamalarının aynılaştırılmasını da savundu. Hessen Başbakanı Roland Koch’da aynı çerçevede bir açıklamada bulundu. Böylece vatandaşlığa geçişin kısmen kolay olduğu eyaletlerden sertleştirme isteniyor.
       
Alman vatandaşlığına geçecek göçmenlerin 30 soruluk “vicdan testine’ tabi tutulması üzerine başlayan tartışma giderek meşru bir karakter kazanıyor. Federal Parlamento’da yapılan oylamada testin mahkum edilmesi yönündeki önergenin reddedilmesi üzerine, “vicdan testi’nin kapsamının genişletilmesi, diğer eyaletlerin de buna benzer uygulamaları hayata geçirmesi yönündeki talepler de artmaya başladı.

Daha önce yarım ağızla da olsa “vicdan testi’ni mahkum eden Federal Hükümet Göç ve Entegrasyon Müsteşarı Maria Böhmer de teste destek veren politikacılar arasında katıldı.
       
Financial Times Deutschland gazetesinde bir açıklama yapan Böhmer, Baden-Württemberg Eyaleti’nde başlatılan “vicdan testi’ uygulamasının ”Tam anlamıyla yasalara uygun” olduğunu savundu. Böhmer yaptığı açıklamada, ”Kim ki Alman vatandaşı olmak istiyorsa toplumsal düzeni de kabul etmesi gerekiyor. Bir imza atmak yeterli değil” dedi.

Böylece, Vatandaşlık Yasası’nda yer alan ”Sadakat Yemini” Böhmer tarafından da yetersiz bulunarak, ”vicdan testi’nin uygulayıcılarına hak verilmiş olundu. Böhmer, daha önce basına yaptığı açıklamalarda 30 soruluk kataloğun entegrasyon hedefine uygun olmadığını söylemiş ve değiştirilmesini istemişti.

DİĞER EYALETLERE DE YAYGINLAŞIYOR

Almanya genelinde eyaletler düzeyinde yürürlükte olan farklı vatandaşlık uygulamalarının aynılaştırılması yönündeki talepler de sıklaşmaya başladı. Böhmer aynı gazeteye yaptığı açıklamada, koalisyon anlaşmasında pratik olarak vatandaşlığa geçişin uyumlu hale getirilmesinin yer aldığını belirterek, ”Hükümetin bu dönemdeki önemli çalışmalardan birisi entegrasyon alanında çalışmalar yapmaktır” dedi. Ancak entegrasyon sürecine darbe vuran “Vicdan Testi’ni ise haklı bulmaktan geri durmadı.

Hessen Başbakanı Roland Koch da yaptığı açıklamada, eyaletler arasındaki vatandaşlığa geçiş farklılıklarının aynılaştırılmasını talep etti. Çifte vatandaşlığa karşı başlattığı imza kampanyası ile göçmenlere karşı önyargıları güçlendiren Koch, böylece özellikle SPD’nin yönetimde olduğu eyaletlerdeki liberal uygulamalara Federal Hükümet tarafından son verilmesini, onların da benzer testler hayata geçirmesini istedi. Koch yaptığı açıklamada, Baden-Württemberg’in başlattığı “Vicdan Testi’ni eyaletlerdeki aynılaştırma için “ilk adım’ olarak nitelendirdi.

Hessen, geçen hafta Baden-Württemberg’dekine benzer olarak ”Bilgi ve Değerler” başlığıyla bir vatandaşlık testi hazırlayacağını ilan etmişti.

İLGİLİ HABER:’Oğlunuz eşcinselim derse ne yaparsınız?’
İLGİLİ KÖŞE: ALMANYA’DAN… Ozan Ceyhun / Vatandaşlık soru kataloğu

1122520cookie-checkGöçmen testi meşrulaşıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.