Göçmen Türkler’de intihar arttı

MUSTAFA ÇETİNKAYA – Yılbaşından bu yana yaklaşık beş ay içinde kendi istekleriyle yaşamdan çekilen gençlerin sayısının  (birisi kadın) 8’e ulaştı. Uzmanlar İngiltere’de yaşanılan zorlukların intihar eğilimini artırdığında birleşirken özellikle anne baba ve eşlerin bunalım yaşayan aile üyeleri ile daha yakından ilgilenmelerini istediler.


Görüşünü aldığımız doktor Teoman Sırrı, intihar tehtidinde bulunan herkesin dikkate alınarak profesyonel yardım alması gerektiğini söyledi. Dr. Sırrı,”Normal bir insan durup dururken intihara kalkışmaz, belli bir sürecin sonunda bu eğilim gelişir. Çeşitli ekonomik, sosyal ya da kişisel bunalımlar vardır. Bu insanlar bir günde intihar kararı vermezler yakınlarının onları takip edip konuşarak ya da bir uzmana taşıyarak yardımcı olabilirler” dedi.


GÖÇTEKİ HAYAL KIRIKLIĞI…


Türkçe konuşan toplumdan bir çok hastası bulunan pisikiyatris Çiğdem Özbay da, toplum içindeki başlıca nedenlerini ekonomik sorunlar, iki kültür arasında sıkışıp kalmak, aile baskısı ve ağır iş koşullarında çalışma olarak sıraladı. Yurtdışında umduğunu bulamayan göçmenlerdeki hayal kırıklığının psikolojik sorunları ağırlaştırdığını vurgulayan Özbay, hayatın her alanında yaşanan ayrımcılıkların da insanları intihara sürüklediğini söyledi.


“BİLİMSEL ÇALIŞMA GEREKLİ”


Doktor Kemal Seymenoğlu da Türkçe konuşan göçmen toplum konusunda gözlemlerini aktarırken, Türk işyerlerindeki uzun ve düşük ücretli çalışma koşullarının hayat koşullarını zorlaştırdığını vurgulayarak çalışanların ruh sağlıklarının bozacak ortamdan kurtulma yollarını aramaları gerektiğini dile getirdi.


Muavin Konsolos Şenel Cebeci de, kısa dönemde Türkler arasında yaşanan intihar sayısının artmasının son derece üzücü olduğunu belirterek “Bu konuda bilimsel çalışmalar yapılması gerekiyor” dedi.


FOTOĞRAF: Dr. Teoman Sırrı

781250cookie-checkGöçmen Türkler’de intihar arttı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.