“Göçmeniz ama göçmenleri sevmiyoruz!”

Toplum üyesi işadamları ise AB’den çıkılması durumund, sterlinin değer yitireceği dolayısıyla fiyatların yükseleceği ve bunun da tüketiciye direk yansıyacağından kaygılı olduklarını söylediler. İşte görüşler:

Sefer Bilgiç (Câfe işletmecisi): AB’den çıkılsın istiyorum. Her taraf işsiz göçmen dolu. Bizim de bile tadımız tuzumuz yok. Eski işler de kalmadı. Zaten AB’den çıkılırsa AB de çöker. BK, AB’nin en önemli orta direklerinden. O zaman Türkiye’nin ahı tuttu deriz…

İbrahim Bülbül (İşçi): “Çıkalım” diyorum. Türkiye bu haliyle 3 milyon göçmeni barındırıyorsa ve AB aciz kalıyorsa “AB kendi içinde bitti” derim. zaten. Türkiye’yi almalarının da bir anlamı kalmadı bence. AB’den çıkarsak göçmenlerin akışı da durur belki.

Onur Çabuk (Müzisyen): Ben AB içinde kalınmasından yanayım. AB’den çıkılmasıyla ekonominin daha iyi olacağını sanmıyorum. Çıkılması durumunda Ankara Anlaşması’nın rafa kalkması söz konusu. En azından bu nedenle “ kalınmalı” derim

Emrah Şahbaz (İşveren): AB’den çıkılırsa ekonomik açıdan da dolaşım zorlaşır. Biz Polonya ürünleri dağıtımcısıyız. Kayıt dışı ürün getirenlerin işi zorlaşması bizim işimize gelir fakat ekonomide fiyat artışı olur. Getirisi götürüsü iyi hesaplanmalı.

Ahmet Murat Üstünsürmeli (Antepliler Restaurant): AB’den çıkılma tartışması başladığı anda sterlin düştü, fiyatlar arttı. Bence birlikten güç doğar. Ufalmadan bir şey çıkmaz. Burası küçük bir ada, AB’de kalınması ekonomik çıkarınadır.

Fatih Atar (İşsiz): Çıkılsın! Göçmenler işçiliği öldürdü. Çevrem de aynı görüşte. Ucuz işgücünün yanısıra kültür de değişti. Londra’da İngilizce konuşan kalmadı. Bakın otobüs şoförlerine kendi ülkesinde sürür gibi. Korna sesleri bile artmaya başladı.

Birgün Adan (İşkadını): Karar veremedim ama sanırım oyum AB’den çıkılmasından yana. AB’nin bu ülkeye ekonomik olarak getirisi ve götürüsü tartışılır. Ayrıca AB kendi içinde de ciddi sorunlar yaşıyor ve sağlam bir kuruluş değil artık.

Uğur Alacakanat (Doktor): Çıkalım! AB’nin BK’ye bir katkısı yok. AB genişleme politikasıyla eşitsizliği büyüttü. Fakirler daha fakir, zenginler daha zengin oldu. İslamcı kökten dinci fraksiyonları da Avrupa’yı tehdit eder hale geldi.

Erkan Okutan (Müzisyen): AB’den çıkılsın! Ben de bir göçmenim ama buraya göç alınmasına karşıyım. AB’de kalınması demek göç ve sorunların katlanması demek. Ama Türkiye’nin AB’ye alınmasını isterim. BK çıksın Türkiye girsin!

Ali Akgöz (İşadamı): AB zaten BK’nin de bir projesi. AB içinde kalınsa da kalınmasa da pek bir şeyin farkedeceğini sanmıyorum. AB ile stratejik ortak olarak yola devam edeceklerdir. Eğer AB’den çıkılırsa ekonomi ciddi etkilenmeyecektir.

Metin Çaktu (İşadamı): AB’den çıkılmasını iş dünyası, fiyat ve döviz kurundaki istikrar açısından istemiyor. Biz Avrupa ürünlerinin dağıtımını da yapıyoruz. İşverenlerin yanısıra sendikaların görüşleri de önemli. Onlar da tavrını koyacaktır.

İlker Kılıç (CTP Londra Dayanışma Derneği): Sosyalist mücadele için en verimli ortam kapitalizm globalleştiği aşamadır. BK, AB den ayrılırsa Kıbrıs da ayrılmak zorunda kalacak (tarihi bağlar öyle gerektiriyor). O da Kıbrısı bir o kadar daha tutsak kılar.

856810cookie-check“Göçmeniz ama göçmenleri sevmiyoruz!”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.