Gümrük Birliği’ni askıya alırız

Brüksel’de düzenlenen 75’inci AB – Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısına ilk kez bakan sıfatıyla katılan Bozkır, bunun bir şantaj değil sadece varolan ciddi probleme işaret etme çabası olduğunu söyledi.

AB ve ABD arasında imzalanacak olası bir serbest ticaret anlaşmasıyla Türkiye de anlaşmanın bir tarafı haline geliyor ve ABD’ye gümrük kapılarını açması gerekiyor. Ancak buna karşılık Türk mallarının ABD’ye gümrüksüz girişinin mümkün olmayacağı belirtiliyor ve bu durumun bir ‘haksız rekabet’ yarattığı ifade ediliyor.

Gündemde Kıbrıs vardı

Avrupa parlamentosu seçimleri sonrası KPK’nın yeni seçilen üyeleri Kıbrıs’taki müzakerelerin askıya alınmasından sonra ilk kez biraraya geldi.

Açılış konuşmalarında KPK’nın Yunan ve Türk Eşbaşkanları Manolis Kefalogiannis ve Afif Demirkıran ile ilk konuşmaları yapan AB Komşuluk ve Genişleme Komiseri Johannes Hahn ve AB Bakanı Volkan Bozkır her ne kadar ilişkilerin gündeminde olan diğer konulara değinseler de oturum boyunca Yunan ve Rum vekiller söz alarak Kıbrıs meselesine ilişkin Türk tarafına eleştirilerde bulundular.

Kıbrıs sorunu çözülmeden başta 23 ve 24’üncü fasıllar olmak üzere herhangi bir faslın açılmasının mümkün olmadığını belirten Yunan ve Kıbrıslı temsilciler, Türkiye’ye tüm Kıbrıs adasını Rum devleti olarak tanıma ve ada etrafında Rumların ekonomik bölge sahasına saygı duyma çağrısında bulundular.

Türk tarafı her ne kadar gündemin diğer konularına ilişkin konuşma yapmak istedilerse de toplantıda bir türlü Kıbrıs konusundan çıkılamadı ve Kıbrıs meselesi yeni KPK’nın ilk toplantısını baştan kilitledi.

‘Kıbrıs çözülmeden tam üyelik zor’

Komiser Hahn ise konuşmasında ilerleme raporundaki cümlelere atıf yaparak 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması’na hükümet tarafından verilen tepkilerin, ifade özgürlüğüne ilişkin atılan adımların, sosyal medya ve internet yasaklarının endişe ile takip edilmeye devam ettiğini kaydetti. Hahn şöyle konuştu:

“AB’nin Türkiye perspektifi değişmemiştir. Türkiye bizim için hala büyük önemde stratejik bir ortaktır. Özellikle 23 ve 24’üncü fasılların açılması için Komisyon’a ve AB liderlerine çağrımızı yineliyoruz. Bu noktada tutarlı olmak gerektiğinin altını çiziyorum. Ancak Türkiye de aday bir ülke olarak temel bir takım AB değerlerini ve uygulamaları zaman kaybetmeden hayata geçirmelidir. Kıbrıs konusunda ise Türkiye’nin AB üyesi bir ülkenin tüm hükümranlık haklarına saygı duymasını bekliyoruz. Kıbrıs meselesi çözülmeden Türkiye’nin AB üyesi olamayacağı aşikardır. Son dönemde ortaya konan yeni AB strateji ve eylem planlarını memnuniyetle karşıladığımızı da söylemek isterim.”

‘Sorumluluk AB’nin’

Bunların üzerine söz alan Bakan Bozkır Türkiye’nin tüm fasılları açmaya hazır olduğunu, ‘Yeni Türkiye’nin AB’yi stratejik hedef olarak koruduğunu ve karşılıklı olarak bozulan imajları düzeltme çabasında olacaklarını ifade ederek şunları söyledi:

” Biz şimdi artık bazı adımları AB’den bekliyoruz. Fasılların açılması önemli ancak açılmazlarsa da bizim için dünyanın sonu olmaz. Gerçekte biz 28 faslı zaten açtık ve 14 tanesini kapattık. Yani AB yarın blokajları kaldırsa herhangi bir zaman kaybı olmuş olmayacak. Bu noktada sorumluluk AB’nin omuzlarındadır. 23 ve 24. fasılların açılış ve kapanış kriterlerini hala resmi olarak almış değiliz. Türkiye olarak buna hiç anlam veremiyoruz. Kıbrıs konusunda düşüncemiz adadaki görüşmelerin tekrar başlaması gerektiği yönündedir.

BBC TÜRKÇE

1436060cookie-checkGümrük Birliği’ni askıya alırız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.