Gündem gazetesine yine kapatma

Gazetenin 7 Nisan ve 8 Nisan tarihli nüshalarında yer alan “Kürt sorunu” ilgili haberleri, bazı ilanları ve köşe 7 Nisan tarihli gazetede Abdullah Öcalan’ın doğum gününün kutlamak amacıyla köyü olan Amara’ya yapılan yürüyüş ve anma ilanları Mahkemenin kapatma gerekçeleri arasında yer aldı. Yine aynı nüshada Öcalan’ın İmralı’da avukatlarıyla yaptığı görüşmedeki açıklamalarına ilişkin haber de “PKK/Kongra Gel propagandası” olarak değerlendirildi. Gündem’in 8 Nisan tarihli nüshasında yine Öcalan’ın devam eden açıklamaları yayını durdurma gerekçeleri arasında yer aldı. Öcalan Mahkeme bu nüshadaki anma ilanlarını da gerekçeler arasına kattı.


5187 sayılı Basın Kanunu’nun 25/2 maddesi uyarınca satımı ve 7-8 Nisan tarihli nüshalarına el konulmasına, satımı ve dağıtımının yasaklanmasına karar veren mahkeme, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 6/son maddesi uyarınca Gündem’in yayınının 08.04.2007 tarihinden itibaren 15 gün süreyle durdurulmasına karar verdi. Mahkeme gerekçesinde şöyle denildi:


“Basılmış her nüshasında yukarıda açıklanan suçların işlendiği, sorumluları hakkında yapılan onlarca yasal takibata karşın aynı çizgideki yayının devam ettirildiği, halen cezaevinde bulunan PKK/Kongra Gel terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın geçmişte ve avukatları aracılığı ile aktardığı güncel olaylar karşısında değerlendirmelerinin ve örgütün hareket etmesi gerektiği tarza ilişkin açıklamalarının yayınlandığı, İstanbul ilinde basılan yaygın süreli yayın Gündem isimli gazetenin, faaliyet olarak artık sadece silahlı terör eylemleri ile yetinmediği bilinen PKK/Kongra Gel terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde yayınlandığı yönünde kuvvetli suç şüphesinin doğduğundan 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 6/son maddesi uyarınca yayınının 15 gün süreyle durdurulmasına karar verildi.”


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Nisan tarihinde verdiği 2 ayrı kararla Gündem Gazetesi’nin yayını 1 ay süreyle durdurmuştu. Karara gerekçe olarak, Öcalan’ın zehirlendiğine ilişkin haberler gösterilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Vekili tarafından yapılan başvuruyu değerlendiren mahkeme, gazetenin 2 Mart 2007 tarihli sayısında Öcalan’ın zehirlendiğine ilişkin haberleri gerekçe göstererek, 5287 sayılı Basın Kanunu’nun 25. Maddesi gereğince gazetenin yayınının bir ay süreyle durdurulmasına karar verdi. Bu kararı veren aynı yargıç aynı gün içinde ikinci bir karar daha alarak, tekrar gazetenin bir ay süreyle yayının durdurulmasına karar verdi. Gazeteye verilen ceza 7 Nisan’da sona ermiş, Gündem 8 Nisan’da yeniden okurlarıyla buluşmuştu.


Gazete yetkilileri yaptıkları açıklamada, sözleşmesi bulunmasına rağmen Merkez Dağıtım tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden gazetenin dağıtılmadığı kaydedildi. ANKA



 

1040950cookie-checkGündem gazetesine yine kapatma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.